Martin en Kirsten Timmer ervaarden in hun eigen gezin de problemen met hoogbegaafdheid.
Martin en Kirsten Timmer ervaarden in hun eigen gezin de problemen met hoogbegaafdheid. Arnoud J Spaaij

'Kinderen gaan juist onderpresteren'

3 april 2018 om 09:38 lokaal

ACHTERVELD Hoogbegaafdheid bij kinderen is niet altijd een eigenschap die leidt tot ongebreideld succes. Dat ontdekten Kirsten en Martin Timmer bij hun eigen dochters. De ervaring die ze daarbij opdeden willen ze nu delen met anderen om zo de begeleiding van hoogbegaafde kinderen vooral op school beter af te stemmen.

Arnoud J Spaaij

,,Dat klopt", zegt Martin als zijn lange introductie wordt samengevat, ,,het gaat vaak vanzelf. Kinderen die heel slim zijn gaan juist onderpresteren omdat ze buiten de groep vallen." Hoogbegaafde kinderen blijken niet zelden op school niet lekker in hun vel te zitten. De docent moet echt in de gaten hebben dat het kind een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Want dan er een IQ-test kan worden gedaan anders blijft de leerling steken in een programma dat niet past. En dan nog, zo meent het echtpaar Timmer, veel instellingen en scholen willen wel goed doen maar vaak ontbreekt de kennis en de tijd voor een goede begeleiding.

Met die ervaring zijn Martin (44) en Kirsten (38) aan de slag gegaan. Zo starten ze met een bijzonder bedrijf; ze willen kinderen, ouders en scholen begeleiden in het leerproces van hoogbegaafden tot 18 jaar. Beiden hebben naast hun ervaring in de privésfeer ook hun expertise vanuit hun werk. Kirsten werkt als docent in het basisonderwijs. Ze deed daarvoor de Pabo en geeft met veel plezier als invalskracht les op basisscholen in Leusden. Martin is docent in het middelbaar onderwijs en begeleidt nu ook al tijdens zijn werk kinderen met hoogbegaafdheid.

De negatieve kanten van hoogbegaafdheid worden nog onvoldoende onderkend en juist op dat punt wil het docentenechtpaar van betekenis zijn. Martin en Kirsten willen de kinderen leren leren, richten zich op mindset en dat samen met remedial teaching en compacten en verrijken van middelen om tot verbetering te komen. Het zijn allemaal aparte trajecten. Kirsten vult aan: ,,Soms moet je een programma verlengen maar vaak wachten we na een eerste traject eerst even af. Het effect op het kind is echt te zien in drie tot zes maanden. Het is wel echt maatwerk."

Martin en Kirsten hopen vooral mensen in Leusden, Achterveld en Barneveld te bereiken. Kirsten: ,,Via ons werk doen we natuurlijk wel het nodige maar we willen dit werk graag zelfstandig doen. Met een eigen plan." De bedoeling is dan ook dat niet alleen kinderen thuis of op school kunnen worden begeleid. Maar ook een school of andere instantie kan advies krijgen. "We merken dat er op dit gebied gewoon niets is. Daarom richten we ons ook, als daar behoefte aan is, op ouders en ook op leerkrachten. Op Facebook is wel het een en ander te vinden. De oudervereniging voor hoogbegaafde kinderen Pharos geeft daar ook veel informatie."

Het echtpaar wil graag aam de slag maar wil ook contact houden met het onderwijs. Martin: "We doen dit naast ons andere werk. We willen het onderwijs niet uit maar we willen graag ons steentje bijdragen."

Informatie: www.voorsprongintalent.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie