De scholieren gaan weer badmintonnen voor plezier en om de prijzen.
De scholieren gaan weer badmintonnen voor plezier en om de prijzen. Sandra van de Bospoort

'Op het veld zie je rollen veranderen'

3 april 2018 om 13:41 lokaal

LEUSDEN Vrijwilligers van de Leusder Badminton Combinatie (LBC) zijn al maanden in touw voor het scholierentoernooi van zaterdag 7 april. Voor de scholen zelf is er van alles te doen in de aanloop naar dit evenement. Sandra van de Bospoort is al jaren enthousiast lid van de sportcommissie van Montessorischool 't Ronde, die dit jaar 18 kinderen naar het toernooi afvaardigt.

Anneke Verhoeven

,,Er zit best veel werk aan vast", zegt ze opgewekt. ,,We maken een powerpointpresentatie; als de kinderen 's morgens de klas binnenkomen, zien ze die op het digibord. Samenstellen van de teams, indelen van de coaches, communicatie met de organiserende vereniging, promotie via Facebook en nieuwsbrieven. Daarnaast moeten er schoolshirts geregeld worden en een vlag, maar dat laatste is eenmalig.'

Sandra is moeder van vier tieners. Haar jongste zoon is net van de basisschool af, maar ze is nog steeds aan 't Ronde verbonden, onder meer als lid van de sportcommissie. ,,Het is een school waar je hart in gaat zitten."

Een scholierentoernooi is volgens haar een ideale manier om kinderen in een heel andere situatie bezig te zien. ,,Je ziet de rollen veranderen. Iemand die in de klas niet goed meekomt door dyslexie, kan zich ontpoppen tot de held van het veld."

Een nuttig en ook leuk onderdeel van het toernooi – en volgens Sandra uniek voor badminton – is de oefenmiddag. ,,Kinderen die nog wat terughoudend zijn, worden zo over de drempel geholpen. De pedagogische aanpak van de badmintoncoaches was goed. Er waren vorig jaar een paar meisjes bij wie het echt een kwartier duurde voordat ze überhaupt een shuttle wisten te raken. Met veel geduld werden de kneepjes van de sport bijgebracht. Tijdens het toernooi deden ze het overigens helemaal niet slecht. En dit jaar doen ze gewoon weer mee!"

WIJZE LESSEN De kinderen krijgen bij het toernooi spelenderwijs nog wijze lessen mee. ,,Het gaat niet om die beker. Er is voor iedereen een prijs. Het doel is dat je samen een leuke dag hebt en op een ongedwongen manier met een sport kennismaakt. En dat je ook met je verlies leert omgaan. Er was vorig jaar een enorm fanatieke jongen. Hij dacht dat hij wel even zou winnen, maar dat feest ging niet door. Hij gooide uit frustratie z'n racket op de grond en liep weg. De coach zei: laat hem maar, hij komt echt wel terug. En dat gebeurde ook. Deze jongen had ervan geleerd en dat was de winst van de dag. Hij werd overigens tweede."

KARTREKKERS De organisatoren van Leusder BC hopen dat kinderen gegrepen worden door deze sport en blijven hangen. Aanwas is welkom; evenals andere zaalsporten heeft badminton het tij niet mee. Sandra: ,,Misschien heeft deze sport niet echt kartrekkers, spelers of teams die bepalend zijn voor de beeldvorming. Zoals bij handbal, waar de dames het zo goed doen." Het toernooi vindt zaterdag 7 april plaats in sporthal De Korf, 9.00 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie