Linda de Wit bij haar expositie in museum Bronbeek in Arnhem
Linda de Wit bij haar expositie in museum Bronbeek in Arnhem Simon Kuyvenhoven

Rijke geschiedenis in beeld

6 april 2018 om 07:02 lokaal

LEUSDEN De Leusdense Linda de Wit exposeerde met haar serie tekeningen in aquarel met Oost-Indische inkt in 2016 in museum Bronbeek in Arnhem. Deze expositie over de geschiedenis van Indië – Indonesië in de periode 1600 – 1950 is van 7 april tot en met 21 mei te bezichtigen in de Marcuskerk en de Dorpskerk Leusden-Zuid.

Mariska Stehouwer

,,Mijn leven lang heb ik al een interesse voor Indonesië gehad," vertelt De Wit. Tijdens haar lerarenopleiding geschiedenis was er veel aandacht voor en een vakantie in Indonesië werd ervaren als mystiek en fascinerend. ,,Wat hebben de Nederlanders daar gedaan en welk effect heeft dat op de bevolking gehad, was een vraag die steeds bij mij boven kwam."

FASCINATIE NEDERLANDS-INDIË In 2015 ging De Wit aan de slag met haar fascinatie voor de geschiedenis van Nederlands-Indië. Omdat het tekenen in haar bloed zit heeft ze na de lerarenopleiding nog twee jaar de Kunstacademie gevolgd. ,,Mijn hart ligt bij kunst en geschiedenis en zo heb ik de geschiedenis in tekeningen uitgebeeld." Toen de tijdlijn van 1600 tot 1950 in 41 tekeningen waren uitgebeeld, heb ik voor een expositie contact gezocht met het Indisch Herinneringscentrum in Bronbeek in Arnhem. Deze tekeningen komen recht uit het hart, was het eerste dat de directeur zei."

EXPOSITIE LEUSDEN In Leusden nam ze contact op met Els ter Woort, coördinator van de kunstexposities in De Tuin, de Marcuskerk en de Dorpskerk met als gevolg dat de 41 tekeningen te zien zullen zijn in Leusden. De opening van de expositie zal plaatsvinden op zaterdag 7 april om 15.00 uur in de Marcuskerk.

,,Voor de opening heb ik de eigenaresse van restaurant Kraton Rosbeijer, Tien Loedyo Hartono, gevraagd. Kraton Rosbeijer levert tijdens de opening, geheel in sfeer, wat Indische hapjes."

LEVENSPOSTER De Wit is sinds 17 jaar lid van de kunstenaarsvereniging Artiplu. ,,Als je iets wilt bereiken op het kunstvlak is het handig om je bij een vereniging aan te sluiten om zo meer vakgenoten te ontmoeten en kennis en passie te delen." Sinds vorig jaar heeft zij zich na gedwongen ontslag helemaal gericht op haar teken- en schildersactiviteiten. ,,Ik had in het verleden al enkele illustratie-opdrachten gedaan voor boekjes en websites en ik heb bij zowel bij particulieren als bedrijven muurschilderingen gemaakt."

'Wat kan ik voor jou (be)tekenen?' is het motto van de kunstenares. Zelf geeft ze schilderles en workshops, maar volgt ook nog Masterclasses om zich te blijven ontwikkelen. Behalve schilderles werkt De Wit ook in opdracht. Zo maakt zij voor jubilea, of welke feestelijke gebeurtenis dan ook, een levensposter waarbij het leven van de jubilaris wordt uitgebeeld in beeld en tekst.

Meer informatie is te vinden op www.linda-art.nl of via haar Facebook of Instagram: illustrationlinda. De expositie is op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur te bezichtigen in de Marcuskerk en op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Dorpskerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie