De Eerste Communie in 2017.
De Eerste Communie in 2017. Simone de Vette

Kinderen doen Eerste Communie

6 april 2018 om 14:49 lokaal

LEUSDEN Een aantal kinderen van de Lucasparochie in Achterveld doet zondag 8 april zijn Eerste Communie. Het gaat in totaal om een groep van zeventien kinderen. Daarvan komen er tien uit Leusden, drie uit Achterveld en vier uit Barneveld/Voorthuizen. De voorbereiding op de Eerste Communie is intensief. Zo één keer in de twee à drie weken komen de kinderen bij elkaar in Achterveld.

De avonden worden geleid door pastor Hao Tran van de Lucasparochie. Ze worden voorbereid door ouders; leden van de Eerste Communiewerkgroep. De kinderen krijgen een werkboekje mee. En aan het einde van iedere bijeenkomst krijgen ze een opdracht mee naar huis. Ze houden zich op een creatieve manier bezig met onderwerpen die met de Eerste Communie te maken hebben (bijvoorbeeld het thema maaltijd), maar ze krijgen ook iets te horen over bidden en over het kerkgebouw (ze maken een rondje door de kerk!).

Er zijn ook enkele ouderavonden. Tijdens die avonden worden de ouders erbij betrokken, ze worden zo nodig ook over allerlei onderwerpen geïnformeerd.

BELANGRIJKE GEBEURTENIS De kinderen ontvangen voor her eerst de communie tijdens een eucharistieviering, een viering die in de liturgie van de katholieke kerk een centrale plaats inneemt. We denken tijdens die viering terug aan die Joodse paasmaaltijd, alweer bijna 2000 jaar geleden, waarin Jezus brood brak, uitdeelde aan zijn apostelen en wijn met hen dronk. "Dit is mijn lichaam"en "Dit is mijn bloed" waren de woorden die Hij erbij uitsprak. Hij gaf zijn leven voor ons. We vieren deze gebeurtenis tijdens de Goede Week op Witte Donderdag, een paar dagen vóór Pasen.

Voor katholieken is het belangrijk om bij elkaar te blijven komen en samen de maaltijd te vieren, We bidden en zingen dan samen, we luisteren naar woorden uit de Heilige Schrift, we laten ons inspireren om onze taken in de samenleving beter te kunnen vervullen. Van die gemeenschap gaan de kinderen nu ook deel uitmaken.

OUDERS ZIJN GEMOTIVEERD Yvonne Smal en Michel Frerichs doen in de werkgroep mee met de voorbereiding van de kinderen. Yvonne's dochter doet dit jaar haar Eerste Communie. Vorig jaar was dat het geval met Michel's zoon. Wat vinden zij van de voorbereidingen?

Yvonne: ,,Een leuke, speelse manier om de kinderen voor te bereiden, de kinderen zijn actief.'' ,,Je moet niet te diep ingaan op dingen'', valt Michel op. ,,Het zijn nog maar jonge kinderen. Als je het bijvoorbeeld over bidden hebt, hebben ze even aandacht, maar die aandacht is ook gauw weer weg.''

ANDERS DAN VROEGER Yvonne en Michel zijn heel gemotiveerd om hun kinderen deel te laten nemen aan de Eerste Communie. Vroeger was dat allemaal heel anders, kunnen beiden zich uit hun eigen lagere schoolperiode nog herinneren. ,,De klas deed Eerste Communie en je deed gewoon mee. Alles liep via de school. Nu is het veel meer dan vroeger een bewuste keuze van de ouders. De kinderen zijn nog te jong om zo'n keuze te maken, daarom worden ze nu op een bepaald spoor gezet door de ouders. Maar bij het ontvangen van het Vormsel moeten ze wel zelf een keuze maken'', vindt Michel. De kinderen zitten nu in groep 4 van het basisonderwijs en bij het ontvangen van het sacrament van het Vormsel in de eerste klas van het voortgezet onderwijs.

Op 8 april is het zo ver. Dan zullen dertien kinderen uit Leusden en Achterveld hun Eerste Communie doen in de St. Jozefkerk in Achterveld. De viering zal worden opgeluisterd door het kinderkoor "De Vlindertjes".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie