Ingezonden: Eendenleed bij de Holm

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

Afgelopen week is het op een dag drie keer gebeurd dat de dierenambulance moest opdraven om een gewonde eend naar de Vogelopvang in Woudenberg te brengen. De vierde keer was de dierenambulance ergens anders bezig en heeft een voorbijganger de eend naar de opvang gebracht.

Het is mooi weer, kinderen vissen zonder begeleiding van hun ouders en zijn zich niet bewust van het dierenleed wat zij teweeg kunnen brengen. Tot vier maal toe gebeurde het dat een eend ter hoogte van bassischool de Holm een stukje brood oppikte met daarin een vishaakje. De eenden worden daar gevoerd door wandelende ouders met kleine kinderen en de eenden komen niets vermoedend op de stukjes brood af die de hengelaars in het water gooien.

Helaas weten de kinderen niet wat ze aan moeten met een gewonde eend. Margriet Goedvolk die toevallig in de buurt was kwam te hulp en heeft de eend samen met het haar man naar de Vogelopvang gebracht. Van het jongentje dat het ongeluk veroorzaakte kreeg ze te horen dat het heel normaal was dat zij de eend hielp omdat zij volwassen was, hij ging boos naar huis. Het jongentje was te ver van huis om hulp van een van zijn ouders te halen.

Kinderen moeten niet zonder begeleiding vissen. Het lijkt alsof ouders het wel makkelijk vinden dat hun kroost aan de waterkant zit. De Vogelopvang heeft het financieel heel moeilijk. Het zou netjes zijn als de ouders van de kinderen die dit dierenleed veroorzaakten een gift zouden storten om de eenden te helpen revalideren. Misschien kan de wijkagent wat vaker polshoogte komen nemen.

Vanaf 14 jaar moeten kinderen een visvergunning hebben en onder die leeftijd moeten kinderen begeleid worden door een oudere persoon. Kinderen moeten ook een aantal basisregels worden aangeleerd zoals: pak vissen altijd met natte handen van de haak, wees voorzichtig met visdraad, hier kunnen eenden hun poten mee afknellen en neem je verantwoordelijkheid als er onverhoopt toch iets mis gaat. Voordat de jeugdige vissers naar huis gaan is het heel belangrijk dat zij alle rommel opruimen zoals haakjes en draad want het is meerdere keren gebeurd dat een eend of waterhoentje gevonden werd met visdraad om de poten.

Overigens is de eend die Margriet Goedvolk naar de opvang bracht terug gezet in het water bij de Holm nadat het haakje uit de keel was verwijderd. Het dier zal er ongetwijfeld nog enige tijd last van houden.

Meiney Roffel

Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie