Ingezonden: Agressieve honden aan de lijn

28 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Zoals veel dorpsgenoten 'doe' ik een paar keer per week een hardlooprondje. Vaak samen met een vriendin in Den Treek, maar ook regelmatig in m'n eentje of samen met mijn dochter over de Liniedijk langs het Valleikanaal. Goed voor de conditie, en ook lekker om je hoofd leeg te maken van alle beslommeringen op het werk en het drukke gezinsleven.

Regelmatig kom ik op mijn hardlooprondje honden en hun eigenaar tegen. Niks mis mee, zolang die honden me met rust laten. In de meeste gevallen doen ze dat ook. Een heleboel hondeneigenaren roepen hun huisdier uit voorzorg bij zich of doen hem even aan de lijn, waarvoor hulde. Er zijn echter ook baasjes en vrouwtjes die menen dat ze hun hond overal en altijd los kunnen laten lopen, terwijl het dier onbetrouwbaar is en het bovendien niet luistert. Zo zijn mijn man en mijn dochter allebei al een keer in hun hardloop-tight gehapt. Terwijl de hond mijn dochter in de kuit beet en zij de eigenaar daarop aansprak, zei die dat dat 'helemaal niet kon, nee, dat deed zijn hond nooit'. Sommige mensen gaan wel erg ver in hun ontkenning van de werkelijkheid.

Vorige week woensdag overkwam het mezelf. Terwijl ik lekker over de Liniedijk liep, kwam er een klein zwart-bruin hondje hard blaffend op me afrennen. De eigenares en haar dochter/vriendin schonken er geen aandacht aan en ik eigenlijk ook niet, totdat het beest me in de kuit hapte. Nadat ik het mormel van me had afgeschud, sprak ik 'het vrouwtje' aan en ja hoor, het bekende verhaal: "Dat doet-ie anders nooit!" Bovendien moest ik niet zeuren, want dit was een 'losloopgebied voor honden'. "Leuk en aardig", zei ik "maar niet voor bíjtende loslopende honden!" En wat had mevrouw daarop te zeggen? "Ja, maar mijn hond bijt niet!" Ja, je gelooft het niet … Uiteindelijk kon er een halfzacht 'sorry' vanaf, maar hoe oprecht haar spijt was, bleek toen ik haar op de terugweg opnieuw tegenkwam; nog steeds had ze de hond niet aangelijnd.

Mijn moment van ontspanning was naar de maan, bovendien heb ik aan het bijtincident twee flinke blauwe plekken overgehouden.

Ik wil daarom alle eigenaren van ongehoorzame, wild tegen voorbijgangers opspringende of anderszins onbetrouwbare honden oproepen het karakter van hun huisdier onder ogen te zien en het beest aan te lijnen. Ook in zogenaamde honden-losloopgebieden. Niet alleen voor de veiligheid van voorbijgangers, maar ook voor die van hun huisdier en henzelf, want ik kan me voorstellen dat situaties als deze ook kunnen escaleren.

En mocht je het slachtoffer worden van zo'n bijtincident en de hondeneigenaar reageert niet adequaat, maak dan met je mobiele telefoon foto's van het beest en z'n eigenaar en doe aangifte bij de politie. Mocht die er niets mee doen, dan hebben we altijd de digitale schandpaal nog.

Sharine Ignacia

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie