Voorzitter Robert van Oossanen van NVM regio Eemland
Voorzitter Robert van Oossanen van NVM regio Eemland PR

Woningmarkt Eemland: aanbod blijft krimpen, starters in de knel

18 april 2018 om 20:04 lokaal Deel je nieuws

In de regio Eemland zijn het afgelopen kwartaal ruim 9% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden en zelfs 15% minder dan het laatste kwartaal van 2017. Die scherpe daling is te wijten aan het beperkte aanbod: er zijn eenvoudigweg te weinig woningen te koop. “Vooral starters op de woningmarkt komen door de combinatie van weinig aanbod en stijgende prijzen in de knel”, aldus makelaar Robert van Oossanen. De voorzitter van NVM regio Eemland ziet het versneld ontwikkelen van bouwlocaties als optie om de extra doorstroming op gang te brengen. “Gelukkig zien we op diverse locaties in onze omgeving meer bouwborden staan dan voorheen”. Tot de regio Eemland behoren Amersfoort, Hoevelaken, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. 

 

De woningmarkt laat zich uitdrukken in zowel absolute cijfers als percentages. Om met de eerste te beginnen: in het eerste kwartaal verwisselden in de regio Eemland 661 huizen van eigenaar. Dat zijn er 65 minder dan een jaar geleden. In de laatste drie maanden van 2017 werden nog 780 woningen verkocht. “Dan hebben we het over 119 woningen minder dan het vorige kwartaal. Het is puur een aanbodprobleem, er komen te weinig woningen in de verkoop. Er zijn ruim voldoende kopers”, aldus Van Oossanen. De frictie tussen vraag en aanbod zorgt voor stijgende prijzen. “De woningen in Eemland zijn in een kwartaal ruim 3% duurder geworden, over het afgelopen jaar zelfs meer dan 13%”. Binnen de verschillende typen woningen bestaan wel grote verschillen. Zo vertoont de vraag naar vrijstaande woningen een gezond marktbeeld. De verkooptijd schommelt rond de 100 dagen, de prijzen stijgen wel maar minder dan andere segmenten.  

 

Anders kijken

Door het beperkte aantal beschikbare koopwoningen, lijkt de woningmarkt vast te lopen. In de regio Eemland is de situatie daarbij nog knellender dan landelijk. Bouwen van nieuwe woningen is een optie, maar dat levert pas op lange termijn voordeel op. Van Oossanen: “Op korte termijn zien we ook mogelijkheden met de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed naar objecten met een woonbestemming. Kantoren ombouwen naar starterseenheden of appartementen biedt bijvoorbeeld goede mogelijkheden. Daarvoor moeten alle partijen, van overheid tot vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en NVM-makelaars de handen ineen slaan. Alleen zo kunnen we voor de nieuwe generatie een koopwoning realiseerbaar maken”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie