Rekenkamercommissie start onderzoek naar risicomanagement in sociaal domein

25 april 2018 om 14:43 lokaal Deel je nieuws

De rekenkamercommissie gaat onderzoek doen naar de risico’s  voor de gemeente in het sociaal domein. Het onderzoek doet de rekenkamercommissie mede op verzoek van de werkgroep Financiële Verantwoording van de gemeenteraad. In het onderzoek gaat de rekenkamercommissie kijken of de gemeente de belangrijkste risico’s betreffende het sociaal domein goed in beeld heeft. Ook kijkt de rekenkamercommissie of de gemeente de nodige maatregelen genomen heeft om deze risico’s adequaat te beheersen. Naar aanleiding van het onderzoek zal de rekenkamercommissie zo nodig aanbevelingen doen ter verbetering.

Risico’s sociaal domein

Vanaf begin 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp en ondersteuning bij participatie en wonen van inwoners met beperkingen. Een deel van deze taken hadden de gemeenten al en een deel namen zij over van de Rijksoverheid (drie decentralisaties). Het idee achter deze decentralisaties is dat gemeenten dichter bij de burger staan en hierdoor de taken efficiënter, cliëntgerichter en met minder bureaucratie kunnen uitvoeren. Ook zouden gemeenten de taken effectiever en goedkoper moeten kunnen uitvoeren door een andere manier van werken. De decentralisaties brengen grote veranderingen met zich mee voor zowel de burgers als de gemeentelijke organisatie. Deze veranderingen gaan gepaard met risico’s. Het is van belang dat gemeenten deze risico’s goed in beeld hebben en de nodige maatregelen nemen om de risico’s te beheersen. Het onderzoek van de rekenkamercommissie is hierop gericht.

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

De rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie die jaarlijks de effectiviteit en de efficiëntie van het gemeentelijk beleid onderzoekt. De commissie bestaat uit externen en werkt voor de gemeenten Barneveld, Bunnik, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, en Zeewolde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie