D66 raadslid Jan Mülder bij de duurzame huizen op de Landweg van de WSL.
D66 raadslid Jan Mülder bij de duurzame huizen op de Landweg van de WSL. Jan Mülder
Raadgever

Jan Mülder (D66): ‘Verduurzamen doen we allemaal’

2 januari 2021 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Jan Mulder namens D66 over een warmteplan.

,,Ik woon in de mooie wijk Groenhouten. Een typisch Leusdense wijk uit de zeventiger jaren. Ruim opgezet met koop- en huurhuizen. Volgens de makelaarsadvertenties wonen wij hier ‘in een park’! Mooi is te zien dat de huurhuizen hier door de Woningbouw Stichting Leusden (WSL) grondig worden opgeknapt en verduurzaamd. Isolatie aan muren en kozijnen vervangen. Alle daken gaan eraf en worden geïsoleerd. Daar bovenop worden zonnepanelen gelegd.”

,,De gemeenteraad heeft inmiddels een (verplicht) warmteplan vastgesteld (raadsvergadering van 10 december, altijd terug te zien op de site van de gemeente). Dit plan moet duidelijk maken hoe wij in Leusden verduurzamen en uiteindelijk van het gas af gaan. Helaas geeft dit plan nog niet aan welke alternatieve warmtebron in welk huis gebruikt gaat worden. En het laat dus ook niet zien wat dit gaat kosten.”

VAN HET GAS ,,Wat laat dit plan wel zien? Dat de gemeente per wijk een warmteplan gaat opstellen. Daar is de gemeente tot 2030 mee bezig.
Tegelijkertijd wordt vanaf 2021 gestart met de eerste besparingsprogramma’s. Het uitvoeringsplan loopt door tot in ieder geval 2050! Dan moet heel Nederland volgens de regering van het gas af zijn. Uit dit plan blijkt ook dat we in onze omgeving geen hoogtemperatuur warmtebronnen hebben om een warmtenet op aan te sluiten. Denk hierbij aan restwarmte van een elektriciteitscentrale, fabriek of datacenter. Wel zijn er mogelijkheden van laagtemperatuur warmtebronnen. Een voorbeeld van dit laatste is het gebruik van oppervlaktewater. Iets wat in onze omgeving wel ruim beschikbaar is. Kijk maar eens in het dorp Terheijden waar ze deze techniek gebruiken met de rivier de Mark.”

ISOLATIE ,,De tijd zal nog veel vragen moeten gaan oplossen. Eén ding is zeker, bijna alle huizen moeten beter geïsoleerd worden. En dat gaat geld kosten. Gelukkig helpt de overheid daarbij en geeft in sommige gevallen subsidie.
Heeft u al gekeken bij het energieloket van Leusden: IkWilWatt of bij www.rvo.nl?

,,Daarnaast mag iedereen op 15 maart weer gaan stemmen voor de Tweede Kamer. Dan kan je onder anderen kiezen of en hoe je geholpen wordt bij het verduurzamen. Eindelijk hebben alle partijen nu wel iets over verduurzamen in hun programma opgenomen. D66 gelukkig al heel lang en nu ook weer. Voor dit onderwerp licht ik er graag eentje uit: D66 wil gebouwgebonden financiering, waarmee de financiering van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp en isolatie gebonden is aan gebouwen in plaats van personen. Zo blijf je na verkoop van je woning niet met een restschuld achter en kun je zonnepanelen doorgeven aan de nieuwe bewoner!”

,,Voor mijn eigen hoekhuis heb ik inmiddels de spouw opnieuw geïsoleerd. Afgelopen week is ook de kruipruimte geïsoleerd! Ik wens iedereen een behaaglijk warm en duurzaam nieuwjaar!”

Jan Mülder, D66 raadslid (j.muelder@casema.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie