Afbeelding
Frits van Breda

Bijzondere herdenking in Jannetjesdal

4 mei 2018 om 17:05 lokaal

LEUSDEN Een paar uur per jaar wordt een klein deel van het militaire oefenterrein Leusderheide opengesteld voor het publiek. Alleen op 4 mei rond twee uur kan een bezoek gebracht worden aan het gedenkkruis bij het Jannetjesdal.

Dat kan pas sinds 2006 toen slechts 17 belangstellenden bij het gedenkkruis van de gelegenheid gebruik maakten om stil te staan bij de gruwelijke taferelen die zich er hebben afgespeeld. Inmiddels is de belangstelling in de loop der jaren gegroeid. Nu waren er ruim tweehonderd bezoekers, waarvan een vijftigtal nabestaanden van geëxecuteerde Nederlanders.

In de directe omgeving van het gedenkkruis zijn 9 massagraven gevonden met 112 slachtoffers. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar de zeven omgekomen verzetsstrijders die in graf nummer 27 zijn gevonden. Een afscheidsbrief van de 22-jarige Arie de Leest, geschreven vlak voordat het vonnis werd voltrokken, werd onder doodse stilte voorgelezen. De bijeenkomst werd afgesloten met twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie