Afbeelding
BDU Media
Column

Lichtgewicht

6 januari 2021 om 11:00 Column

De boom is eruit, de champagne op en de kliko geleegd. Hoera, het is gelukkig nieuwjaar.

Bij alle tradities rond de feestdagen hoort voor mij persoonlijk ook die verrassende contradictie in beleving; de verheugenis én de ergernis. Zoals ik altijd wekenlang uitkijk naar wat komen gaat, zo komen de feestelijkheden me op 1 januari ook traditioneel de keel uit. Vooruit, nog even de Radetzkymars vanuit Wenen en het lange-latten-zweefvliegen in Garmisch-Partenkirchen, maar dan ben ik er ook wel klaar mee. Ieder jaar hetzelfde liedje: het tintelend voorspel versus de koude bekomst.

Ik heb zo’n vermoeden dat de anticlimax die ik in januari ervaar ook te maken heeft met de traditie van goede voornemens. Ik ben daar niet zo van, maar op de een of andere manier geselt de (stevige) onderbuik mijn geest. Dat knagende geweten, kent u dat? En niet alleen buik en geest doen een beroep op mijn discipline, ook Puck speelt mij dit jaar parten.

Puck is diëtist en enkele dagen geleden trof ik haar tegenover mij. Nou ja, tegenover mijn moeder eigenlijk, want moeder Bosmans was in dit geval leidend voorwerp. Moeder – volgende week wordt ze tachtig! – is niet bepaald een kiloknaller. Integendeel zelfs, geen grammetje vet zit er aan dat lijfje, terwijl ze keurig volgens het boekje eet en drinkt, en anorexiale gedachten haar vreemd zijn. Aankomen is de boodschap. En dus stelde ik voor dit binnen de familie op te lossen met transplantatie, twintig kilo van mij voor haar, maar dat vond de dokter niet zo’n goed idee. Wat extra voeding of een aangepast dieet is beter. Dus daar was Puck.

Januari is een topmaand voor de diëtetiek, maar haaks op de afvaltrend staat het voedingsadvies voor mijn moeder. Naast haar keurige eetpatroon krijgt ze er nu dagelijks een krentenbol, twee handjes met ongezouten noten en een schaaltje yoghurt bij. Desgewenst mag ze zichzelf trakteren op wat extra proteïne uit een flesje.

Ik durf het bijna niet te vragen, ‘dokter’ Puck, maar heeft u ook flesjes om kilo’s kwijt te raken? En een lekker receptje misschien? Nee, ik heb het niet gevraagd, want het antwoord is me al jaren bekend. Uw krantenschrijver zou wat meer tomaten en bananen moeten eten, en in plaats van de vingers zijn benen laten bewegen. Pfff. Voorwaarts mars, ongedisciplineerde luiwammes!

Derhalve besluit ik deze eerste week van het nieuwe jaar met een blijde boodschap. Nieuwe wandelsneakers staan al bij de voordeur, huisvriend Jochie hijgt al in mijn nek en het Termatenpad ligt er uitnodigend bij. Niets staat mij in de weg. Toch? Nou ja, ik draag voor de schijnvertoning sinds kort een corrigerend hemd en ik vrees dat mijn dappere wandelingen binnen afzienbare tijd weer zullen eindigen in een slecht voornemen: aan tafel bij de heropende horeca. Sorry, Puck.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie