De Ankervelders tijdens hun jubileumoptreden.
De Ankervelders tijdens hun jubileumoptreden. Arnoud J Spaaij

Shantykoor komt volledig tot stilstand

15 januari 2021 om 08:30 Verenigingen

ACHTERVELD De activiteiten van shantykoor De Ankervelders zijn helemaal tot stilstand gekomen. Afgelopen zaterdag was het moment voor de jaarlijkse uitvoering van het zeemanskoor, maar sinds maart 2020 zijn er al geen repetities en optredens meer geweest.

Arnoud J Spaaij

De gevolgen van de maatregelen rondom de coronapandemie zijn voor iedereen groot. Maar vaak kan er toch nog wel iets doorgaan. In een aangepaste versie of met een andere frequentie. Voor het koor De Ankervelders ligt dit anders. Sinds 5 maart vorig jaar wordt er niet meer gerepeteerd door de koorleden. „Het is natuurlijk ook duidelijk dat veel van onze leden behoren tot een risicogroep. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog en naast dat we als bestuur het al niet verantwoord vonden nog te repeteren, waren veel leden zelf ook niet gemotiveerd om nog naar repetities te komen,” zegt Willem Snapper, secretaris bij de zangvereniging.

STEUN VAN ELKAAR „We hebben wel degelijk gekeken of we toch konden repeteren. Op anderhalve meter. Maar dat is geweldig lastig. Je hebt de steun van elkaar gewoon nodig met zingen en op die afstand van elkaar gaat er veel verloren. Bovendien wordt het voor de dirigent dan wel heel moeilijk nog overzicht te houden als iedereen zover uit elkaar staat.” Ook de mogelijkheid om digitaal bijeen te komen is bekeken door de club. Snapper: „Dat is technisch toch lastig om zo’n videosessie op te starten voor veel leden. Ook daar werkt de leeftijd wel tegen. Vergeet niet, we zijn uiteindelijk nog steeds een gezelligheidsclub. Dus echt druk is er niet en alle optredens zijn ook afgezegd.”

De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog en naast dat we als bestuur het al niet verantwoord vonden nog te repeteren, waren veel leden zelf ook niet gemotiveerd om nog naar repetities te komen

ZANGKWALITEITEN Er zijn helemaal geen activiteiten meer in de vereniging zo blijkt. Daarmee is het shantykoor niet alleen tot stilstand gekomen, ook de zangkwaliteiten zijn hard achteruit gegaan. Toch neemt men het positief op. Snapper ziet er vooral de zonnige kant van in voor het moment dat er weer kan worden begonnen met zingen door het koor. „We staan in feite in de startblokken. We kunnen zo weer iedere twee weken in De Moespot beginnen. En dan begint iedereen weer vanaf nul. Nieuwe leden kunnen dan ook zo aanpikken. Niemand kan zeggen dat ‘ie niet mee kan doen omdat hij niet kan zingen,” lacht Snapper, „De aloude smoes ‘Ik kan niet zingen’ geldt dan namelijk voor iedereen. Een mooi moment voor onze dirigent Wilma Bouwman om iedereen weer helemaal in vorm te krijgen.”

KOSTEN GAAN DOOR De activiteiten liggen dan wel stil, de potentie voor het shantykoor is nog even groot als een jaar geleden volgens Snapper: „Gelukkig is iedereen gewoon lid gebleven en mogen we ook rekenen op onze sponsors en supporters. Daarom kunnen we de dirigent gelukkig doorbetalen. Het is voor haar niet makkelijk momenteel. Al haar werk ligt stil. Overigens gaan sommige andere kosten ook nog door. Wel is Shanty Nederland bezig om korting te krijgen bij bijvoorbeeld BUMA. Nee steun van de overheid of de gemeente krijgen we verder niet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie