Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen
Column

Inburgering

13 januari 2021 om 11:00 Column Knipoogje

De vogeltrek kent u, net als de paddentrek – die onder voortrazend verkeer helaas vaak eindigt als paddenkoek, maar dat geheel terzijde. En heeft u ook wel eens gehoord van de volkstrek?

Onverlet de psychologische redenen zie ik in ons land steeds meer mensen de stad verlaten voor het platteland. Westerlingen worden oosterlingen. Rust en ruimte zijn veelgehoorde beweegredenen, frisse lucht ook, maar het gaat niet zelden om centjes. Een flatje in de Jordaan staat immers gelijk aan een villa in Zwiep. En er is de romantiek van het plattelandse leven, niet te vergeten. Dat verklaart ook het succes van tv-formats als Nieuwe Boeren (KRO-NCRV), Het Dorp (MAX), Voor het zelfde geld (RTL) en De Meilandjes, die zich als God in Frankrijk wilden voelen, maar het paradijs vonden in de Achterhoek. Of staat daar ook alweer een bord in de tuin? Onverklaarbaar bewoond.

Ook de familie Bosmans oriënteert zich al een tijdje op een oosterse toekomst, al sluit ik niet uit dat we voor een gepaste acclimatisering eerst een tussenstop inlassen in Achterveld. Zo deelde ik op deze pagina al eerder mijn droomwoning aan de Hessenweg, maar de huidige bewoner wilde daar toen niet van weten.

Het knusse dorp mag dan inmiddels meer dan een halve eeuw tot Leusden behoren, de identiteit heeft in die decennia nimmer ingeboet. Achterveld wordt nog altijd gedragen door de Achtervelders. Sophie van Roomen is er voor de boeren, IJsbrand Zwanenburg gaat als prins voor in de Puupse polonaise, Theo en Elly zijn van het hoeden en voeden, terwijl meneer Schouten – voor dorpelingen Henri – al vijftig jaar het grut aan de man brengt! Dat verdient een bloemetje. Van de SPAR, uiteraard.

Zomaar wat Achtervelders die om hun doen en laten wel vaker de krant weten te halen. Groter is het aantal dorpelingen dat zonder naam armen uit mouwen steekt en meebouwt aan de hechte gemeenschap, die het nabuurschap hoog in het vaandel heeft. Maar vergis u niet: Achterveld telt inmiddels meer dan 2500 bewoners en dat aantal gaat oplopen, gezien de bouwplannen van de gemeente. Maar toch, het dorp is nog altijd dorps.

Het zal voor kersverse Mastenbroekers, zodra het nieuwe wijkdeel in 2023 is opgeleverd, overigens wel een pittige inburgering worden. Je hoort er niet zomaar bij, tenslotte. Dus: koeien knuffelen bij Sophie, achter aansluiten bij IJsbrand, een rondje bij Theo en hamsteren bij Henri. Dan ben je al heel ver.

Ik waag op mijn beurt nog eens een poging bij juwelier en klokkenmaker Joost Coenen. Zijn laatste uurtje heeft immers geslagen – overdrachtelijk gesproken. De winkel gaat na 120 jaar dicht, want hij heeft naar eigen zeggen nog zat andere dingen te doen. Meneer Coenen, mag ik al op uw huis passen? Ik zal lief zijn voor Achterveld, het meest romantische dorp van Midden Nederland.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie