Afbeelding
Pixabay
Column

NIEUWS!

20 januari 2021 om 11:00 Column Knipoogje

Een krantenhoekje op pagina 3 was ooit mijn persoonlijke keuze. Zo kunnen we de voorpagina vrijhouden voor het belangrijkste nieuws en kan ik, wanneer u omslaat, een beetje relativeren in de kantlijn. Een dankbare taak. Ik moet u eerlijk bekennen dat mijn verlangen als lezer naar de derde pagina met de week groeit, willekeurig welke krant. Het grote nieuws vliegt me naar de keel, namelijk. Maandenlang al zijn we in de ban van lockdowns en vaccinaties, net als de toeslagenaffaire. Ook het VK en de VS scoren dikke hoofdletters in de krant. Er is geen tijd om adem te halen, want de wereld draait door! Natuurlijk moet de val van het kabinet worden geanalyseerd en de inauguratie van Joe Biden groots worden verslagen. We schrijven vandaag immers (letterlijk) geschiedenis. En wat de kranten doen, doen radio, tv en internet niet anders. Nieuws is nieuws en nooit iets ouds…

Moe van die draaiende wereld en op zoek naar frisse lucht, vlucht ik af en toe het dorp in. Fijn om, zonder krant, radio, tv en gsm, even niet geconfronteerd te worden met het spervuur aan pushberichten. Even geen Gommers en Biden, even geen RIVM-cijfers of campagnepraat. Ook al ben ik van het snel kleumend soort, de winterkou doet soms goed. Even het hoofd leeg maken, samen met hond Jochie of een andere welwillende wandelmaat. De blik op oneindig is lastig, want daarvoor is uw dorpscolumnist teveel gedeformeerd, maar het kleine nieuws is in ieder geval beter verteerbaar.

Zo ben ik (te) nieuwsgierig naar de graafwerkzaamheden in Maanwijk, waar tijdens mijn voorbijgaan net enkele zonnestralen op vallen – hoe poëtisch. Zo móet ik even door de Prinses Alexialaan, waar die tuinstort een tuin stoort. Een opheffingsbord rest als vermakelijk, maar gênant excuus. En zo sta ik even stil bij het wijkbord van Leusden Zuid, al is het maar vanwege het indrukwekkende aantal activiteiten. Leusden Zuid werd in het verleden nog wel eens Leusden Zzzz genoemd, omdat de bewoners grijs en de straten leeg waren. Slapend saai was het. Maar wie nu de Leusder GaZeT wel eens onder ogenkrijgt, ziet een klaarwakkere en actieve wijk.

Neem Froukje en Mariska van CreaZeT, die zijn uitgeroepen tot wijkvrijwilligers van het jaar. Toffe meiden! En wat een heerlijkheid om je in deze tijden van Sodom en corona even te kunnen verliezen in wat creativiteit met buurtgenoten. Dat is misschien niets voor pagina 1, maar bij uitstek geschikt op pagina 3. Britse boulevardbladen hadden in de jaren zeventig trouwens al door dat een paar vrouwen op pagina 3 prima werkten. Niet om het hoofd van de lezer leeg te maken, overigens, maar op hol te brengen, ahum. De ‘Page 3 Girl’ had weinig om het lijf, net als de Knipoogjes van uw relativerende hoekjesvuller. En nu weer naar het échte nieuws.

Congrats, Joe! Zucht.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie