Artistiek leider Kasper Kröner met regisseur Jos Groenier: ,,Het voelt alsof ik wat terug geef aan mijn dorp.
Artistiek leider Kasper Kröner met regisseur Jos Groenier: ,,Het voelt alsof ik wat terug geef aan mijn dorp." UNE ontwerpstudio

'Opera wordt traditie'

11 mei 2018 om 07:41 lokaal

LEUSDEN Leusden is eind augustus het toneel van een unieke muzikale belevenis. Een gezelschap van internationale en regionale muzikanten en zangers brengt de opera Il Bosco dell'amore. ,,Het zal er fantastisch uitzien. Het is een toegankelijke opera met een actueel thema", zegt regisseur Jos Groenier.

Gerhard te Winkel

Voor de organisatie zijn twee aspecten van de productie heel erg belangrijk. Opera Leusden wil een prachtige productie neerzetten met professionals uit de hele wereld en amateurs uit de regio. ,,Verbinding is voor ons een toverwoord," zegt Ton Weevers, voorzitter van Opera Leusden. ,,Vorig jaar was de eerste productie. Toen zagen we dat de amateurs en professionals geweldig met elkaar omgingen."

DROOM ,,We willen amateurs helpen hun droom waar te maken", voegt artistiek leider Kaspar Kröner toe. Hij komt uit Duitsland, treedt over de hele wereld op als counter tenor en woont in Leusden. Hij speelt ook mee in de opera, samen met Wishful Singing, een zanggezelschap met Leusdense wortels, dat ook stevig aan de weg timmert. ,,Het is bijzonder om zo'n voorstelling in je eigen woonplaats neer te zetten. Het voelt of ik wat teruggeef aan mijn dorp," vertelt Kröner. ,,Meestal ken ik mijn publiek niet. Nu kom ik ze tegen bij de bakker."

PUBLIEK Il Bosco dell'amore is een bewerking van een opera van Francesco Cavalli uit 1640. ,,Tot die tijd werden opera's vooral voor vorsten geschreven," vertelt Groenier. ,,Dit is één van de eerste opera's voor gewoon publiek. Het is dus toegankelijk, omdat de componist veel kaartjes wilde verkopen." De opera wordt in het Italiaans gezongen. Een vertaling loopt tijdens de voorstelling mee.

SLOTBEELD Groenier gebruikt de mogelijkheden van de locatie Landgoed Leusderend, voorheen Don Bosco, optimaal. ,,Een gedeelte van de voorstelling spelen we in de open lucht. Het publiek gaat twee keer naar de auditoria van de bedrijven. Het slotbeeld wordt heel erg mooi. Dat is buiten."

GROOT SUCCES Weevers: ,,Vorig jaar hebben we Midsummer Dream opgevoerd bij Kasteel Stoutenburg. Dat was een groot succes. Op veel evaluatieformulieren vroeg men om dit jaar weer een productie neer te zetten. Dat doen we graag. We konden terecht bij Leusderend. Daar is een restaurant en er zijn voldoende parkeerplaatsen, dus dat is mooi." Kröner maakte Weevers attent op Groenier, een ervaren regisseur, die over de hele wereld toneelvoorstellingen maakt. ,,In dit wereldje kent iedereen elkaar. We hebben een klik met elkaar."

ENTHOUSIAST Groenier vindt het mooi dat deze productie gedaan wordt door professionals en amateurs. ,,Dat geeft een ander gevoel aan het geheel. De amateurs zijn vaak goed en zeer enthousiast."

Weevers: ,,Ik lees veel dat overheden willen dat projecten voor verbinding tussen verschillende groepen in de samenleving zorgen. Dan zijn ze bij ons aan het goede adres. We willen niet alleen een mooie productie neerzetten, maar ook dat Leusdenaren meedoen en van de opera kunnen genieten."

AUDITIES Ondertussen hebben Groenier en Kröner de audities voor het koor gedaan, en er komen een fanfare en dansers. ,,Audities klinken spannend, maar we wilden vooral weten of mensen konden zingen. We moeten ook plezier met elkaar hebben."

AMBITIEUS Weevers is samen met de medebestuursleden Cees Floor en Richard Klaassen bijzonder ambitieus. Twee jaar geleden werd het idee voor een opera bij het Valleikanaal geopperd tijdens een brainstorm over de vraag wat Leusdenaren misten in hun dorp. ,,Vorig jaar hebben we een voorstelling bij Kasteel Stoutenburg neergezet. Nu komen we met een tweede voorstelling. Het budget is omhoog gegaan. We willen van deze opera een traditie maken, waar Leusden trots op kan zijn. We willen elk jaar een voorstelling maken."

NIET MAKKELIJK Groenier, Kröner en Weevers weten dat ze het zichzelf niet makkelijk maken met een opera, die voor een breed publiek aantrekkelijk moet zijn. ,,Mensen denken dan al snel dat zo'n muzikale belevenis niets voor hen is", weet Weevers.

HEEL IETS ANDERS ,,Ze hebben het beeld van het Concertgebouw of hele elitaire opvoeringen, waarvoor veel kennis noodzakelijk is. Wat wij doen is heel iets anders. Veel bezoekers van vorig jaar hebben al weer kaartjes besteld. Dat zijn echt niet allemaal bezoekers van het Concertgebouw of grote kenners van klassieke muziek."

LIEFDE Il Bosco dell'amore gaat over de liefde. De machtige god Apollo heeft ruzie met Venus. Zij geeft haar dochter Amore de opdracht Apollo met een van haar pijlen te verwonden, waardoor hij hevig verliefd wordt op de nimf Dafne. Zij wil niets van hem weten en om aan zijn opdringerige lusten te ontsnappen, verandert ze in een boom, waardoor Apollo niets kan uitrichten.

De voorstellingen zijn op 30 en 31 augustus en 1 en 2 september. Meer informatie is te vinden op www.operaleusden.nl.

Ton Weevers, ambitieuze voorzitter van Opera Leusden: ,,Verbinding is voor ons een toverwoord.
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie