Ieder lid van de Zonnebloem Achterveld ontving een eigen tas met stampot.
Ieder lid van de Zonnebloem Achterveld ontving een eigen tas met stampot. Zonnebloem Achterveld

Zonnebloem brengt winterse stamppotjes rond

21 januari 2021 om 07:30 Maatschappelijk

ACHTERVELD Terwijl de eerste sneeuw van deze winter was aangekondigd bereidde Zonnebloem Achterveld een prachtige actie voor in het hart van het dorp. Meer dan vijftig leden kregen afgelopen vrijdag een winters stamppotje thuis bezorgd. Dat werd bijzonder gewaardeerd.

Arnoud J Spaaij

Zonnebloem Achterveld heeft in de coronapandemie gewoon een agenda gemaakt. Activiteiten die voor maart 2020 waren gepland maar ook activiteiten die in 2021 gewoon op de agenda zouden staan zijn dit jaar gepland. Zou wordt duidelijk uit de woorden van Karin Brienne, secretaris van Zonnebloem Achterveld. „Op ons programma stond stamppotje eten met de Zonnebloemgasten. De bedoeling was samen eten. Dat kan natuurlijk niet. Maar wat een schot in de roos was het wat we nu gedaan hebben. We hebben de stamppotten bezorgd bij de Zonnebloemgasten thuis.” Dat bleek inderdaad een succes. De bezorgers, allemaal vrijwilligers van Zonnebloem Achterveld, werden soms letterlijk met open armen ontvangen. Maar afstand moest natuurlijk wel worden bewaard.

Zonnebloem Achterveld ontving ongelooflijk veel leuke reacties. De tijdlijn van sociale media liep helemaal vol

BELLETJE „Hoe simpel kan het zijn?”, vraagt Brienne, „Of wellicht daardoor is het wel zo succesvol. Onze mensen zitten ook allemaal thuis. Dat onze vrijwilligers even aan de deur wat afgeven is dan ook een welkome onderbreking. Het zette me ook aan het denken. Zo’n idee, het hoeft niet structureel. Maar als iedereen nou eens een keer in de week voor een ander zou koken. Het gaat niet niet alleen om eten maken, vooral ook om contact maken. Even die paar woorden met elkaar wisselen als je het eten bij je oudere buren of kennissen brengt. We moeten ons goed bedenken, ouderen zien echt heel weinig mensen. Ze zitten echt te wachten met ‘krijg ik nog een belletje’.”

Zonnebloem Achterveld ontving ongelooflijk veel leuke reacties. De tijdlijn van sociale media liep helemaal vol. Brienne: „Dit maakte dan op de een of andere manier indruk. Maar het was gewoon hartstikke leuk,” en met een lach geeft ze nog een reden voor het succes, „Het was ook een koude dag.”

AFAS EN DE HESSENKAR De actie bracht veel te weeg bij de Achterveldse Zonnebloemgasten. En bereikte ook Zonnebloem Nederland. „Zonnebloem Nederland gaat het idee delen met andere afdelingen. Ja, ze vragen dan hoe we dit doen en ik moet zeggen, dat komt ook door de gedrevenheid van mijn man Jan. Je moet zelf een beetje achter sponsoren aan. Dat lukte Jan op de online matchbeurs. Afas adopteerde het idee helemaal financieel. Ze zijn niet alleen financieel betrokken maar ook willen ze graag weten hoe de match uiteindelijk een succes wordt. We hebben vrijdag ook een partner gevonden in Andy Boutens van café De Hessenkar. Hij was bereid alle maaltijden te maken. We hebben het allemaal perfect kunnen organiseren. Andy maakte de maaltijden, ik zette het klaar in tasjes en vrijwilligers kwamen om en om de maaltijden halen om ze bij hun vaste Zonnebloemgasten thuis te brengen. Dan merk je ook weer, en is het zo fijn, dat we gewoon in een dorp wonen. We hebben veel contacten. Zo lukt het om dit te doen.”


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie