Henk Lonink voor de 54 nieuwe brievenbussen aan de Olmenlaan in het voormalige Torev gebouw.
Henk Lonink voor de 54 nieuwe brievenbussen aan de Olmenlaan in het voormalige Torev gebouw. Paul den Hartog
Raadgever

Henk Lonink (VVD): ‘Doorpakken met transformeren’

30 januari 2021 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Henk Lonink namens de VVD over de transformatie van kantoorruimte naar woningen.

,,Het is een rare tijd. De corona-pandemie laat ons zien dat het werken op kantoren blijvend zal veranderen. Vrijwel iedereen moest thuis gaan werken en dat bleek ineens verbluffend goed te gaan. Zó goed dat menig werkgever nadenkt om dit voort te zetten als corona de wereld uit is. En dat biedt kansen.”

,,Kantoren die niet meer massaal bevolkt zijn, kunnen worden getransformeerd naar bijvoorbeeld woningen voor de doelgroepen waarvoor dat het meest urgent is.”

Uit een rapport blijkt dat de markt in Leusden op dit moment vooral krap is voor rij-hoekwoningen, appartementen en twee onder één kap woningen

KRAPTE ,,Uit een rapport van Companen uit 2019 over de woningmarkt in Leusden blijkt dat de markt voor koopwoningen in de gemeente Leusden op dit moment vooral krap is voor rij-hoekwoningen, appartementen en twee onder één kap woningen. Ook is de vraag naar levensloopbestendige woningen en huurwoningen voor middeninkomens veel groter dan het aanbod.”

,,Op de Princenhof hebben we al gezien dat het te realiseren is; daar transformeerde de Woning Stichting Leusden het kantoorpand van Torex naar 54 appartementen. En voor de komende periode staan er een aantal plannen op stapel aan de Larikslaan en de Kastanjelaan. Er ligt hier een kans om een mooie wijk te creëren rondom het Princenhofpark. Dichtbij voorzieningen en zonder dat we het groen rondom Leusden hiervoor op te hoeven offeren.”

,,Ook aan de Speelkamp en de Mulderij werden woningen gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen. Ook staan er al weer plannen in de steigers voor vergelijkbare projecten.”

,,Het feit dat deze nieuw gecreëerde woningen binnen de kortste keren verhuurd/verkocht waren zegt alles over de grote vraag die er is.”

ZOVER ALLES PRACHTIG ,,Om naast een goed woonklimaat ook een goed ondernemersklimaat te behouden moeten we niet zomaar lukraak bedrijventerreinen opofferen voor wonen, dat zou de aantrekkelijkheid van onze gemeente ernstig schaden. Immers, jaag je bedrijven weg dan verarm je je gemeente. En ook voor nieuwe of groeiende ondernemers willen we plek houden. Een bruisend ondernemersklimaat is namelijk cruciaal voor de leefbaarheid van een dorp.”

,,Daarom is de raadsfractie VVD Leusden Achterveld Stoutenburg blij met het collegebesluit om kaderstellend op te treden en specifiek een aantal gebieden aan te wijzen die of volledig wonen of een combinatie van wonen/werken worden. Hiervoor heeft het college een helder afwegingskader opgesteld.”

,,Een deel van de Princenhof en Ruigeveld/Speelkamp zijn hiervoor aangewezen als geschikte locaties, andere losstaande panden elders in onze gemeente kunnen zo individueel beoordeeld worden.”

,,Laten we nu doorpakken en meer kantoren die daarvoor geschikt zijn transformeren zodat iedereen op zijn of haar manier kan wonen en werken in Leusden.”

,,Voor vragen ben ik altijd graag beschikbaar.”

Henk Lonink, raadslid VVD Leusden Achterveld Stoutenburg (lonink.vvd@gmail.com).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie