Afbeelding
Gemeente Leusden

Opknapbeurt voor torenhaan en monumentale muur Oud Leusden

26 januari 2021 om 16:54 Historie

LEUSDEN Op de begraafplaats Oud Leusden staat, als een baken, de oudste toren van Nederland. Van tijd tot tijd hebben de begraafplaats en de toren onderhoud nodig. Op dit moment wordt de monumentale muur rondom de begraafplaats onder handen genomen. Nu is ook de bekroning van de toren, de torenhaan, aan de beurt.

De haan, het ijzeren kruis en de pijnappel werden daarvoor dinsdag door de firma Bloemendal gedemonteerd voor een grote opknapbeurt. Ze worden gerestaureerd en opnieuw verguld bij Reinaert Vergulders in Groenlo. De begraafplaats blijft gedurende de werkzaamheden toegankelijk voor bezoekers. 

ROESTVORMING De pijnappel wordt ontdaan van de algengroei en, daar waar nodig, opnieuw van bladgoud voorzien. Hetzelfde geldt voor de windhaan. De verflaag van het ijzeren kruis is bijna geheel verdwenen waardoor roestvorming heeft plaatsgevonden. De roest wordt verwijderd, waarna het kruis weer geschilderd wordt. Over zo’n drie maanden wordt de torenhaan weer terug op de toren geplaatst.

MONUMENTALE MUUR Naast de torenhaan wordt op dit moment ook de monumentale muur rondom de begraafplaats gerestaureerd. De muur vormt de afscheiding van het oudste gedeelte van de begraafplaats. De restauratie van de muur vindt plaats in twee delen: een gedeelte in 2021 en een gedeelte in 2022. De restauratie van de muur wordt uitgevoerd door Van Milt Restaurateurs uit Lunteren.

OORSPRONG De Romaans-Gotische toren van Oud Leusden, uit de dertiende en veertiende eeuw, is het enige overgebleven gedeelte van de Middeleeuwse moederkerk van waaruit de omliggende parochies zijn ontstaan. Het is ook de oorsprong van Leusden. Met de grote onderhoudsbeurt wordt recht gedaan aan dit bijzondere stukje ontstaansgeschiedenis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie