Afbeelding
Foto door cottonbro via Pexels

Koken met een stekker

29 januari 2021 om 08:55 Partnercontent

Nederland gaat stap voor stap van het gas af. Geleidelijk wordt het gebruik van aardgas verminderd. Behalve goede isolatie is de toekomst dan ook elektrisch koken. Een goed alternatief voor het gasfornuis. 

Om de klimaatverandering tegen te gaan, is overstappen naar een leven op schone energie voor veel bedrijven en gemeenten, de volgende grote uitdaging. Huizen worden al beter geïsoleerd,  energie wordt steeds meer opgewekt door zonnepanelen en in de toekomst wordt er geen aardgas meer gebruikt. Dat betekent dus dat koken op gas plaats maakt voor elektrische koken. Zelf kun je het milieu een handje helpen en kiezen voor elektrisch koken.

Ook Leusden bouwt aan een duurzame gemeente

De provincie Utrecht en gemeente Leusden nemen de klimaatverandering serieus. Leusden heeft al aangekondigd dat ze in 2040 geheel energieneutraal wilt zijn. Net als andere gemeenten onderzoeken ze duurzame alternatieven en gaan daarna wijk voor wijk aan de slag met de overgang. Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker zonder gasaansluiting gebouwd. Het koken op gas en koken met een stekker zorgt op dit moment nog voor evenveel uitstoot van CO2, maar omdat stroom steeds duurzamer wordt opgewekt, wint stroom het op den duur schoner van aardgas. De verwachting is daarom dat elektrisch koken de toekomst heeft.

Elektrisch koken

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te koken; middels een klassieke elektrische kookplaat, een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Het laatste, waar een elektromagnetisch veld voor verhitting zorgt, is de meest populaire vorm. De plaat wordt niet warm zonder dat daar eerst een pan opgezet wordt. Een belangrijke kanttekening: de magnetische straling van een inductiekookplaat kan een gevaar vormen voor mensen met een pacemaker.

De voordelen van een inductie kookplaat

Steeds meer mensen koken op inductie. Er kleven dan ook heel wat voordelen aan goede inductie kookplaten. Een daarvan is dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Een doekje erover en klaar is Kees. Bovendien worden de platen niet zo heet en is er geen vlam waar je je aan kunt branden. Daarnaast is het een zuinige manier van koken, de temperatuur is makkelijk te regelen en een inductie kookplaat ziet er bovendien ook nog eens mooi en strak uit. Het aanbod van een inductie kookplaat is echter wel vrij groot. Dat kan het lastig maken om tot de juiste keuze te komen. Geen zorgen, wij helpen je op weg om een goede inductie kookplaat te kiezen.

Beste inductie kookplaat test 2021

Een aantal experts hebben de meest populaire inductie kookplaten eens goed onder de loep genomen en uitgetest. Er is onder andere gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, de veiligheid in gebruik en de gebruiksvriendelijkheid. Uit dat onderzoek zijn de Siemens EX975LXC1E iQ700, de Siemens EX651FXC1E iQ700 en de Smeg HOBD482D als besten uit de bus gekomen. Wil je meer weten over deze merken? Bekijk dan eens de website van Siemens of de website van anders fabrikanten. 

Wat kun je zelf doen om duurzaam te koken?

Als je toch voor een nieuw fornuis gaat en je je steentje wilt bijdragen aan het milieu, kies dan voor een inductie kookplaat. Van de elektrische kookplaten is inductie het minst belastend voor het milieu. Inductie gebruikt twintig procent minder energie dan een keramische of halogeenkookplaat. Hieronder nog meer handige tips om zo duurzaam mogelijk te koken.

  • Ben je toe aan een nieuw fornuis? Wees slim en kies dan nu al voor een inductie kookplaat. Het is de toekomst en zo bespaar je jezelf van dubbele kosten als straks overstappen verplicht wordt.          
  • Als je de keuken gaat verbouwen, vergeet dan niet meteen een electriciteitsdraad naar de keuken aan te leggen. Op die manier kun je later alsnog eenvoudig overstappen op koken op inductie.
  •  Als je gaat koken op een inductie kookplaat, ga dan voor een platte pan. Een platte is beter voor elektrische kookplaten.
  •  Doe minder water in de pan tijdens het koken. Het kost dan minder energie om de inhoud van de pan op te warmen.
  • Vergeet  niet de deksel op de pan te doen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en verbruik je dus minder stroom.
  •  Als het water kookt, zet de temperatuur dan wat lager. Ook op deze manier verbruik je minder stroom.          
  • Wil je nog meer tips over hoe je je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu? Bekijk dan eens het volgende artikel: https://www.leusderkrant.nl/lokaal/lokaal/248959/5-tips-om-meer-rekening-te-houden-met-het-milieu-616051
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie