Afbeelding
Pixabay
Column

Aqua-rel

3 februari 2021 om 11:20 Column Knipoogje

Over tiny houses is in dit dorp al veel gezegd en geschreven, ook door mij, maar tot een happy end is het nog altijd niet gekomen. Even dacht ik er eentje te zien, toen ik vorige week via de Zwarteweg richting het AFAS Palazzo fietste. Maar nee, dit minihuisje schijnt een spookhuis… Het was zo’n leuk idee van Rolf en Annette: een charmante pipowagen als atelier in de tuin. Daar kon de Mammaloe des huizes haar aquarellerende kunsten kwijt, terwijl voorbijgangers zich bij het passeren de vrolijke avonturen herinneren van Pipo, Klukkluk en Dikke Deur. Het moet bij velen de mondhoeken even omhoog hebben gebracht. Eh.. voor de jonge lezers: Pipo de Clown trok in de jaren ‘60 en ‘70 door het land in een woonwagen en beleefde 577 vrolijke tv-avontuurtjes, die steevast werden afgesloten met ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen, ssssst.’ Ik sliep er prima op, kan ik u melden.

Dat ezeltje Nononono de kar nu op de Zwarteweg heeft geparkeerd, vindt wethouder Vos niet om te lachen. Niks pipowagen, een rijdende schaftkeet is het! En dus kwamen Snuf en Snuitje van de commissie ‘bezwaarschriften’ in actie om de Leusdense Pipo en Mammaloe met een brief over bestemmingsplan, straatbeeld en precedentwerking procedurele schrik aan te jagen. Ja, de gemeente heeft recht van spreken. Laat ik daar eerlijk over zijn. Maar hoe groot is het probleem nou werkelijk, wethouder pipozaken?

Hoe groot is het probleem nou werkelijk, wethouder pipozaken?

Ook mijn vader plaatste met zijn buurman ooit een dergelijke keet in hun tuinen, die met een tussenwandje prima dienst deed als twee tuinschuurtjes. De gemeente vond het prima, mits ze de wielen in de grond lieten zakken en het ronde dak wat platter maakten. Veel plezier! Enkele jaren later vonden mevrouw Bosmans en ik het een leuk idee om een caravan in de tuin te zetten. Onze kinderen hebben er jaren plezier aan beleefd.

Ik zou de Snuffen en Snuitjes van de juridische afdeling dan ook liever op andere zaken laten patrouilleren. Op onderhoud, bijvoorbeeld. Maak afspraken met de kunstenaar over het aanzicht van haar atelier – een constructief gesprek is sowieso al fijn – en neem haar buitenhuisje mee in de Kunstroute 2021.

Vervolgens raad ik u aan om de ontelbare schuttingen langs de doorgaande wegen in ons dorp de maat te nemen. Over een ontsierend straatbeeld gesproken. Het woonwagen-dossier vormt helaas een smetje op de start een gevarieerd woningjaar in Leusden. Het doet me deugd dat de gemeente bakens verzet. Nieuwe wijkjes schieten uit de grond, het inbreiden draait op volle toeren en ook op de transformatiemarkt lijkt Leusden de smaak te pakken te hebben. Op Princenhof en in ’t Ruige Veld, bijvoorbeeld. Het is goed nieuws voor jongeren, die in Leusden op eigen benen willen staan, maar ook de wachtlijst voor senioren wordt straks verkort. Hulde, Leusden!

Kunnen we dan misschien afspreken dat alle schaftketen op die twaalf bouwplaatsen na de realisatie een plekje krijgen aan de Zwarteweg? Sapperdeflap, dát zal een prachtig straatbeeld opleveren.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie