Tonny Hofland.
Tonny Hofland. Hans Fontijn

Exposities op De Biezenkamp: ‘Een kunstenaar wil graag z’n werk laten zien’

10 februari 2021 om 07:30 Kunst

LEUSDEN Een leegstaand hoekpand op De Biezenkamp wordt sinds kort door drie kunstenaars gebruikt als expositieruimte. Lopend over De Biezenkamp kan er tijdelijk schilderijen en keramiek bekeken worden van Leusdense kunstenaars.

Mariska Stehouwer

Een leeg winkelpand is nooit aantrekkelijk om te zien en loop je ook snel voorbij. Dat kan anders bedacht de echtgenoot van Frost die vanuit hun appartement uitkijken op het leegstaande winkelpand. Kunstenares Frost nam contact op met de verhuurder en zonder problemen mochten de werken van Joke Frost, Trees Jonker en Lianne de Kort getoond worden in deze ruimte.

DE BIEZENKAMP 29 Frost schildert vooral gezichten omgeven door vrolijke kleuren, geïnspireerd door de tijd die zij als jong meisje en jong volwassene in Zuid-Afrika doorbracht. ,,Een gezicht is net een landschap en kan je gebruiken als basis om een boodschap over te brengen. Niet dat in elk schilderij een boodschap zit maar ik probeer er altijd wel symboliek in te brengen.” Ook zijn er diverse vazen met bladeren te zien in de etalage. Vrouwenmantel en klimopbladeren worden gebruikt als mal voor de randen en zijn in allerlei kleuren te glazuren. ,,Zo kan ik bij elk kleurrijk interieur een bijpassende vaas maken.” 


Trees Jonker en Joke Frost. - Foto: Mariska Stehouwer

Trees Jonker begon zo’n tien jaar geleden met het werken met keramiek en heeft nog nooit geëxposeerd. Zoals ze zelf aangeeft is ze een amateur maar dan wel één met jarenlange ervaring. Lianne de Kort schildert vooral portretten in opdracht maar maakt ook beelden. ,,Als kunstenaar heb je veel werk dat je graag wilt laten zien,” geeft Frost aan. Het niet doorgaan van de vele exposities waar ze gewoonlijk aan deelneemt vindt ze dan ook jammer. Zo is de expositie in de etalage voor iedereen leuk: de kunstenaars kunnen hun werk laten zien en bezoekers aan De Biezenkamp hebben iets moois om naar te kijken.

DONATIE VOEDSELBANK In het pand van Fyn Ys op nummer 27 is inmiddels ook een expositie gerealiseerd. Kunstenares Tonny Hofland las in de Leusder Krant dat Voedselbank Leusden een forse groei verwacht van het aantal huishoudens dat het komend jaar gebruik zal maken van de voedselbank. Zij wilde graag zelf ook een steentje bijdragen om inkomsten voor de voedselbank te genereren en bedacht om een aantal schilderijen te doneren waarvan de opbrengst voor de voedselbank zou zijn. Hofland zocht contact met Jelle Horst van Fyn Ys die gelijk positief reageerde op haar verzoek om zijn pand als expositieruimte te gebruiken. Vanuit Voedselbank Leusden werd Hans Fontijn ingeschakeld om foto’s te maken voor de website. Zelf is hij ook kunstschilder en op zijn beurt raakte hij weer geïnspireerd door de actie van Hofland om ook kunstwerken te doneren.

OPROEP KUNSTENAARS De voedselbank wil het groter aanpakken en hoopt dat er meerdere Leusdense kunstenaars een kunstwerk willen doneren die op een door Fontijn speciaal hiervoor gemaakte website geveild kunnen worden. Ben je kunstenaar en wil je een kunstwerk doneren aan de voedselbank dan kan je contact zoeken via de website voedselbankleusden.nl. Geïnteresseerden kunnen eenvoudig bieden op de aangeboden kunstwerken op veiling.voedselbankleusden.nl tot 1 maart 12.00 uur. Tot eind februari zijn de schilderijen in de etalage bij Fyn Ys te bewonderen.

Werken van Frost zijn te zien op jokefrost-art.nl.
Frost en Hofland doen beiden mee aan AtelierRoute 2021 en een voorproefje hiervan is te vinden op www.atelierroute.org.
Contact over het werk van De Kort kan via 06-81946780.
De schilderijen van Fontijn zijn te vinden op www.sylgo.nl.
Bieden op kunstwerken ten behoeve van de voedselbank kan op: https://veiling.voedselbankleusden.nl/


Mariska Stehouwer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie