Afbeelding
De Zonnet/The Green Village
Raadgever

‘Nieuwe kansen voor energieneutraal Leusden’

13 februari 2021 om 08:20 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Albert Dragt, fractievoorzitter D66, over een nieuwe techniek voor het gasloos maken van oudere woningen.

,,In de Leusder Krant van 30 december 2020 heeft u in deze rubriek de bijdrage kunnen lezen van D66 fractielid Jan Mülder onder de titel: ‘Verduurzamen doen we allemaal’. Naar aanleiding van dit artikel kwamen Jan Mülder en ik in contact met onze plaatsgenoot Jos Wassink. Jos is onderzoeksjournalist en hij vertelde ons dat hij in het blad Delta, wetenschappelijk tijdschrift van de TU- Delft onlangs een artikel had geplaatst.

,,In dit artikel wordt een nieuwe vinding van de TU Delft en andere partijen besproken. Met deze nieuwe techniek kunnen ook oudere woningen ‘van het gas worden gehaald’.”

PVT-PANELEN ,,In het onderzoek worden zogenaamde PVT-panelen, dat zijn combinaties van zonnepanelen en zonnecollectoren gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp is aangesloten op een warmte/koude opslag (wko) op wijkniveau. Het blijkt dat woningen van energieklasse B en C met 4 tot 6 panelen per woning volledig gasloos kunnen worden gemaakt. Het systeem is vooral geschikt voor een aantal woningen bij elkaar.”

,,Woningen die voor 1992 zijn gebouwd en circa 1200-1700 kubieke meter gas per jaar verbruiken, zijn met de huidige technieken lastig van het gas af te krijgen. Met het nieuwe systeem kunnen ook deze woningen zowel voor hun verwarming als voor het warm tapwater voor douche en keuken, helemaal gasloos worden. Voorwaarde is wel dat deze woningen van voor 1992 redelijk goed geïsoleerd zijn.”

PROEFDRAAIEN IN LEUSDEN ,,De kosten voor het nieuwe systeem zijn voor de langere duur vergelijkbaar met de kosten voor het gebruik van gas bij een vergelijkbare woning. De kosten voor rente en aflossing van de financiering zijn dus ongeveer gelijk aan de leveringskosten voor gas. Dat betekent, dat er ook een financieringsconstructie nodig is, gekoppeld aan de woning. Daardoor gaat bij verkoop van de woning de verplichting voor rente en aflossing voor de aanschaf van het systeem over op de nieuwe eigenaar.”

,,Deze nieuwe ontwikkeling is nog in een onderzoekstadium, maar biedt ook voor Leusden op termijn kansen voor een kostenneutrale transitie. Hoe mooi zou het zijn, wanneer we in Leusden een proef kunnen draaien. Wij roepen daarom de wethouder op om actief te onderzoeken of het systeem in Leusden op pilotschaal kan worden toegepast.”

Het onderzoeksrapport is beschikbaar voor belangstellenden.

Albert Dragt, fractievoorzitter D66 gemeenteraad Leusden, albert.dragt@kpnmail.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie