Het appartement van Cas Janse in Zeeland.
Het appartement van Cas Janse in Zeeland. PR

Cas Janse: ‘Het ging geleidelijk: ik voel me geen mantelzorger’

18 februari 2021 om 14:30 Zorg

LEUSDEN In Leusden is sinds augustus 2019 het project ‘In voor mantelzorg’ actief. Eén van de doelstellingen van het project is: Hoe vinden we de mantelzorger? Wie zijn ze en waar zitten ze? Vanuit die vragen zullen we de komende periode regelmatig een interview met een mantelzorger publiceren. Deze week een gesprek met Cas Janse.

Janske Bakker en Ernst Jilderda

Voor wie zorg je en wat is de aard van de beperkingen van de zorgvrager?

,,Samen met mijn echtgenote, met wie ik inmiddels 50 jaar getrouwd ben, verzorgen we het huishouden. In deze opstelling heet ik dan mantelzorger en is zij de zorgvrager hoewel dat voor mij niet zo voelt.”

,,Mijn vrouw is 40 jaar geleden in het ziekenhuis terecht gekomen en geopereerd in het UMC afdeling neurochirurgie. Tijdens deze operatie werden een aantal goedaardige tumoren uit het ruggenmerg verwijderd. Om deze tumoren te bereiken werden de wervelbogen doorgezaagd en verwijderd waardoor een zeer pijnlijke rug overbleef zonder stabiliteit. Na de operatie volgde revalidatie in de Hoogstraat, destijds nog in Leersum. De verzwakking van de rug heeft er uiteindelijk toe geleid dat ze, in de loop der jaren, de dagen meer en meer liggend doorbrengt.”

Waarom ben je mantelzorger geworden?

,,In onze situatie is er geen overgang van niet mantelzorg naar wel mantelzorg maar een geleidelijke verschuiving van (huishoudelijke) taken. Dat geldt niet alleen voor mij maar ook onze kinderen, twee jongens.

Echter de tijd schrijdt voort, de jongens gingen het huis uit en met het ouder worden nam de mobiliteit van mijn vrouw af. Het wagenpark werd uitgebreid met rollator, rolstoel en ook de traplift verscheen in het interieur. Meer huiselijke bezigheden verschoven in mijn richting. Per week krijg ik een werklijst die ik in eigen beheer op een voor mij geschikt tijdstip uitvoer.”

Met andere mantelzorgers ervaringen delen, kan bij het sociaalplein Leusden voor een koffie-ochtend of een mantelzorgwandeling: Lariks, tel. 033-3034444 (Corinne Mooren, mantelzorg@lariks-leusden.nl).

Welke mantelzorgtaken doe je?

,,We zijn beiden gesteld op structuur. We staan ’s morgens op met de wekker. Ik verzorg over de dag het ontbijt, de lunch en het avondeten. Twee keer per week gaat mijn vrouw naar Academas voor fysiotherapie waarbij ik haar liggend op de achterbank mag vervoeren, omdat rechtop zitten geen optie is. Meestal doe ik tweemaal per week boodschappen zodat we verse ingrediënten in de maaltijd kunnen gebruiken.”

,,Samenvattend zijn mijn zorgtaken: verzorgen van de maaltijden, boodschappen doen en huishouding.”

Waar liep je zoal tegenaan en was de oplossing goed te vinden?

,,Omdat ik ouder word, hebben we ons afgevraagd hoe de dagelijkse zorg kan worden ingevuld als ik plotseling deze zorg niet zou kunnen leveren. In mijn speurtocht ben ik bij onze huisarts terecht gekomen. Die heeft mij verzekerd dat, mocht zich deze situatie voordoen, via hem of haar direct, ieder moment van de dag, externe hulp vanuit de gemeente kan worden gemobiliseerd.”

Hoeveel tijd besteed je per week aan mantelzorgtaken en hoe lang doe je dit al?

,,Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoeveel tijd is mantelzorg-tijd als ik het ontbijt klaar maak? Bovendien wisselt dat per dag, sommige dagen iets meer door extra activiteiten zoals bezoek aan de fysio.”

Heb je hulp uit eigen omgeving, of doe je meer een beroep op diverse organisaties?

,,Tot op heden zijn we in staat samen een redelijk stabiel bestaan te leiden met ongeveer iedere maand een negendaags verblijf in ons recreatie-appartement in Zeeland.”

Kun je de mantelzorg combineren met je werk, studie of hobby?

,,Ik ben bijna tien jaar met pensioen, dus ik heb alle tijd voor de mantelzorgtaak. Sinds enige tijd ben ik secretaris van de Probus Club Leusden. Een club van oudere heren, die tweemaal per maand bij elkaar komt.”

Spreek je andere mantelzorgers waarmee je bepaalde dingen kunt delen?

,,Ik heb daar tot nu toe nog niet de behoefte toe gevoeld.”

Wat zou je helpen om uw taken als mantelzorger te verlichten?

,,Zoals eerder aangeven, staat het op mijn lijstje om toch nog beter uit te zoeken hoe de gemeentelijke instanties zouden kunnen reageren op een urgente hulpvraag als ik zou uitvallen.”

Zou je blij zijn met een Mantelzorgcafé?

,,Ik heb geen idee wat ik daar zou kunnen verwachten. Mogelijk zou ik er uit nieuwsgierigheid naar toe gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie