Afbeelding
Hans Sterkendries
Ingezonden

‘Minder vee betekent niet automatisch meer import’

12 februari 2021 om 11:44 Opinie

LEUSDEN Naar aanleiding van een interview met boerin en LTO-bestuurder Sophie van Roomen, reageerde Meiney Roffel met een ingezonden brief, die de redactie hieronder publiceert. 

‘Met belangstelling las ik het artikel over Sophie van Roomen. Ik wil een kanttekening plaatsen bij haar betoog over dierenwelzijn. Naar haar idee zal de beperking van de veestapel leiden tot import uit landen waar dierenwelzijn nog minder hoog op de lijst staat dan hier. Dat is zeker niet het geval. Het merendeel van de varkens en runderen wordt geëxporteerd naar het buitenland. Als we de veesector in laten krimpen tot wat we hier in Nederland nodig hebben is het geenszins nodig om vlees te importeren.

De meeste kalveren die hier in Nederland gefokt worden gaan naar Rusland en Japan. In Nederland wordt kalfsvlees weinig gegeten alleen in restaurants. Nu de restaurants en de grenzen gesloten zijn weten de boeren niet meer waar ze met de kalfjes naar toe moeten. Het is goed beschouwd een rest product van de melkveehouderij. Immers alleen de vrouwelijke koeien gaan melk geven. De stierkalfjes worden geëxporteerd. Jonge dieren op een barbaarse reis naar een land waar ze op gruwelijke wijze geslacht worden’.

Meiney Roffel te Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie