Een solidariteitsactie van SP Leusden begin februari bij Lisidunahof.
Een solidariteitsactie van SP Leusden begin februari bij Lisidunahof. Eigen foto
Raadgever

Annet Belt (SP): ‘Wie betaalt de rekening?’

13 maart 2021 om 07:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter van de SP Annet Belt over de aankomende verkiezingen.

‘Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet’

,,Vorig jaar zomer sprak ik met u in de raadgever over het belang van solidariteit en saamhorigheid in de samenleving. Altijd natuurlijk maar zeker nu in coronatijd. In de lente van 2020 klapte we met zijn allen voor de zorg, zetten we bij de oude buurvouw een bosje bloemen voor de deur en maakten even een babbeltje bij het raam. We zouden samen corona eronder krijgen.”

,,Nu een jaar later, is de stemming in Nederland toch wat anders geworden. Van echte solidariteit kan je niet meer spreken. Er zijn mensen boos over een zwabberend beleid van de regering. Beveiligers bij ziekenhuizen. Onbegrip over overvolle supermarkten maar de boekhandel is dicht.”

,,Parken vol met mensen, de terrassen leeg. Er is wrijving tussen bevolkingsgroepen; jonge mensen versus ouderen, gezond versus kwetsbaar. Het SCP heeft er vorige week een lijvig rapport over uit gebracht ‘een jaar met corona’. En van dat rapport word ik nou niet echt vrolijk.”

,,Volgende week, 15, 16 en 17 maart, mogen we allemaal weer stemmen. Kiezen waar we naar toe willen met ons land. En het zijn hele belangrijke verkiezingen want ons land staat op een kruispunt. Gaan we door met hoe we het al jaren doen of kiezen we voor een nieuwe koers. Een sociale koers. Waar solidariteit en de menselijke maat voorop staan.”

,,Onze (demissionaire) premier noemt ons land ‘diep socialistisch’, de één na de andere landelijke politieke partij neemt de standpunten van de SP over. Jort Kelder zelfs merkte het op in een van de vele praatprogramma’s op tv. Maar zijn dat geen mooie praatjes? Is het werkelijk zo? Kunt u voor de zekerheid dan niet gewoon beter kiezen voor het origineel? Dus kiezen voor SP?”

,,De Groene Amsterdammer verwoorde het in een kop boven een artikel ‘de geschiedenis geeft SP gelijk, nu de kiezer nog’. Ik ga u in de raadgever natuurlijk geen stemadvies geven, maar neem het eens in overweging. Belangrijk is vooral: GA STEMMEN. Ik hoor van mensen: ‘Voor mij hoeft het niet meer die politiek. Ze zoeken het maar uit.’ Bedenk u echter dat de politiek wel wat met u heeft.”

,,Vrijwel elk besluit in Den Haag heeft indirecte en directe gevolgen voor u persoonlijk. Het is dus van groot belang dat u uw stem uitbrengt. Hoe lastig dat nu ook is met de coronamaatregelen. Wat SP betreft was het wellicht veiliger geweest als men in Den Haag had besloten om de verkiezingen uit te stellen. Aan de andere kant is het uw democratisch recht om u uit te spreken en uw stem uit te brengen. En juist nu is het van groot belang dat u uw stem laat horen. Gemeente Leusden haalt echt alles uit de kast om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

,,De grote vraag na 17 maart is: wie betaalt straks de rekening van de coronacrisis?”

Annet Belt, SP Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie