'Ik zou dan wéér met mijn moeder bezig zijn. Om die reden zou ik een mantelzorg café niet opzoeken.'
'Ik zou dan wéér met mijn moeder bezig zijn. Om die reden zou ik een mantelzorg café niet opzoeken.' Simone Rijneveld/Erik van Beurden

Mantelzorg: lastig dat het continu ‘in je hoofd zit’

14 maart 2021 om 13:30 Zorg

LEUSDEN In Leusden is sinds augustus 2019 het project ‘In voor mantelzorg’ actief. Eén van de doelstellingen van het project is: ‘Hoe vinden we de mantelzorger? Wie zijn ze en waar zitten ze?’ Deze week een interview met Carla en Peter Renooij.

Simone Rijneveld en Erik van Beurden

In de huidige situatie zijn Carla en Peter Renooij de mantelzorgers van moeder van Carla. Zij woont sinds enkele maanden in een verzorgingshuis, omdat ze gevallen is en niet meer alleen kon zijn. De moeder van Carla wacht nu op een permanente plaats in een verzorgingshuis.

Voor wie zorgt u en wat is de aard van de beperkingen van de zorgvrager?

,,We zorgen op dit moment voor mijn moeder van 93 jaar oud. De periode ervoor hebben we voor mijn ouders gezorgd. Mijn vader is twee jaar geleden overleden. Mijn vader was slechtziend en vanwege zijn hoge leeftijd had hij ouderdomsbeperkingen. Op dit moment verblijft mijn moeder in een verzorgingshuis na het breken van een middenvoetsbeentje. Ze kon toen niet meer lopen en is met spoed opgenomen in een verzorgingshuis. Ze wacht nu op een permanente plaats in een verzorgingshuis.”

Waarom bent u mantelzorger geworden?

,,We zijn niet bewust mantelzorger geworden, maar wij woonden het dichtst bij mijn ouders en daarom was het logisch dat wij ondersteuning gingen bieden. Dit is begonnen toen mijn vader geen auto meer kon rijden en wij voor de boodschappen ging zorgen.”

Wij woonden het dichtst bij mijn ouders en daarom was het logisch dat wij ondersteuning gingen bieden

Welke mantelzorgtaken doet u? Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, praktische hulp, financiële en regelzaken, persoonlijke verzorging, emotionele steun, verpleegkundige hulp?

,,We doen bijna alle taken, behalve de huishoudelijke ondersteuning en persoonlijke verzorging. Hiervoor hebben wij thuiszorg en wijkverpleging ingeschakeld.
Daarnaast hebben wij de afgelopen jaren elke dag gekookt voor onze ouders.”

Waar liep u onder meer tegenaan en was de oplossing goed te vinden?

,,Lariks biedt activiteiten aan zoals een spreekuur, maar wij hebben meer behoefte aan één-op-één en ook vaker direct contact. Het zou mooi zijn als Lariks dat (meer) kan gaan bieden. Daarnaast zou het fijn zijn als we gemakkelijker aan informatie kunnen komen, we moeten nu alles zelf uitzoeken, het zou mooi zijn als de informatie waar bijna elke mantelzorger naar zoekt, op één punt wordt ontsloten.

Via een fysiotherapeut zijn we in contact gebracht met een mantelzorgmakelaar. Dat was heel fijn en zij heeft geholpen met het zoeken naar een passende dagbesteding voor mijn moeder.

De praktijkondersteuner en huisarts waren ook betrokken en de huisarts kwam soms ongevraagd langs om even te kijken hoe het ging. Wij voelden ons hierdoor gesteund.”

Het zou mooi zijn als de informatie waar bijna elke mantelzorger naar zoekt, op één punt wordt ontsloten

Hoeveel tijd besteedt u per week aan mantelzorgtaken voor uw naaste en hoe lang doet u dit al?

,,We zijn sinds 2012-2013 mantelzorger en we besteden er circa 18 uur per week aan. Op dit moment ga ik vier dagen in de week naar het verzorgingshuis waar mijn moeder verblijft.”

Hebt u hulp uit eigen omgeving, of doe je meer een beroep op diverse organisaties?

,,We kunnen beperkt een beroep doen op mijn broer en zus.

Wat het vooral lastig maakt dat het ‘in je hoofd zit’. We zijn er 24 uur per dag mee bezig. De telefoon staat altijd aan.”

Kunt u de mantelzorg combineren met uw werk, studie of hobby?

,,Destijds toen ik nog werkte, kon dat wel, maar als er even extra zorg nodig was, nam ik zorgverlof op.

Helaas is vakantie de laatste jaren erbij ingeschoten.

Vanwege corona gaan ook veel activiteiten niet door zoals een koorrepetitie. Dat mis ik enorm, omdat dit voor afleiding zorgt en ik dan even niet met mijn moeder bezig ben.”

Spreekt u andere mantelzorgers waarmee u bepaalde dingen kunt delen?

,,Nauwelijks. Het komt er gewoon niet van.

Wat zou u helpen om uw taken als mantelzorger te verlichten? Te denken valt daarbij aan informatie en advies, emotionele ondersteuning, praktische ondersteuning, financiële ondersteuning, tijdelijk overdragen van zorg of een mantelzorgcafé.

,,Het zou ons helpen als Lariks en andere hulpverleners ons actief zouden bellen om te vragen hoe het gaat en of we nog vragen of hulp nodig hebben. Dit zou bijvoorbeeld eens per twee of drie maanden kunnen.”

Zou u blij zijn met een Mantelzorgcafé in Leusden?
,,Nee, niet direct. Ik zou dan wéér met mijn moeder bezig zijn. Om die reden zou ik een mantelzorg café niet opzoeken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie