Afbeelding
huntlh (pixabay)

Leusdense huisartsen: ‘Vaccinaties AstraZeneca gaan niet door, bewaar de brief’

15 maart 2021 om 12:17 Corona

LEUSDEN De geplande vaccinatie met het coronavaccin AstraZeneca door Leusdense huisartsen gaat de komende twee weken niet door. ,,De mensen kunnen hun oproepbrief te bewaren. Zodra er meer bekend is, worden zij zo spoedig mogelijk geïnformeerd”, schrijven de lokale huisartsen.

De mensen geboren in 1956 en 1957, met een BMI boven de 40, of met het syndroom van Down, hebben van de meeste Leusdense huisartsen dit weekend een oproep voor de corona-vaccinatie thuisgestuurd gekregen. Dit gaat om het vaccin van AstraZeneca. ,,Zoals wellicht bekend is, heeft de Nederlandse regering besloten de komende twee weken uit voorzorg te stoppen met inenten met dit vaccin, omdat er eerst nader onderzoek nodig is. Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de ander kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan”, schrijven de artsen.

Mensen die een oproep hebben gehad van de GGD met een ander vaccin zoals Pfizer (bijvoorbeeld mensen van boven de 75 jaar die al opgeroepen zijn, kunnen wel gewoon hun afspraak door laten gaan. Zorgverleners die een afspraak hebben bij de GGD voor een vaccinatie met AstraZeneca gaan ook niet door. Zij worden door de GGD geïnformeerd.

Wanneer het coronavaccin van AstraZeneca weer mag worden gebruikt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de achterstand weg te werken. Huisartsen en GGD’en krijgen dan extra doses geleverd, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Alle afspraken voor de komende twee weken worden afgezegd. In elk geval tot en met 28 maart wordt het coronavaccin van AstraZeneca niet toegediend.

Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad, en die onverwachte of onbekende klachten krijgen, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden “kleinere blauwe plekjes” (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie