Afbeelding
Pixabay
Ingezonden

,,Leusden moet eigen verantwoordelijkheid nemen in vraagstuk duurzame energie’’

20 maart 2021 om 12:00 Natuur en milieu

De afgelopen tijd hebben negen insprekers bij de gemeente bezwaren aangetekend tegen een aantal mogelijke ontwikkelingen (met name de komst van windmolens) rond het doel van de gemeente Leusden om Energie Neutraal te zijn in 2040. In de Leusder Krant van 10 maart werd al gerapporteerd dat veel van de bezwarenbetrekking hadden op niet bestaande plannen en andere misverstanden, maar er zat ook een ondertoon in de boodschappen die het bestuur van de nieuwe energie coöperatie DEEL zorgen baarde. Daarom namen zij het initiatief om in de raadsvergadering van 18 maart in te spreken. Die bijdrage publiceren we hieronder. 

Geacht college,  

Ik spreek namen de pas opgerichte energiecoöperatie DEEL; DEEL staat voor Duurzame Energie voor  Elke Leusdenaar. We beogen een brede coöperatie te worden waarin heel veel Leusdenaren kunnen  participeren en van daaruit zowel bij te dragen aan energie besparing als energie opwekking. 

REACTIE OP INSPREKERS We begrijpen dat het ongebruikelijk is om in een besluitvormende vergadering in te spreken in plaats  van in de informatieronde. Dit is eigenlijk ook meer een reactie op de insprekers in de informatie  ronde. Wij begrijpen heel goed dat mensen schrikken van fout geïnterpreteerde kaartjes en we  begrijpen dat er echte zorgen en belangen in het spel zijn die iedereen logischerwijs onder de  aandacht wil brengen. Prima. 

Wat we niet begrijpen is dat veel reacties de teneur hadden dat ze niet tegen duurzame energie zijn, maar vinden dat die energie niet in Leusden hoeft te worden opgewekt. Dat kan natuurlijk niet; je  kan die verantwoordelijkheid niet afwentelen op anderen. We gebruiken allemaal veel energie, en ook als we veel besparen moet het restant ergens vandaan komen. 

‘FRIDAYS FOT FUTURE’- GENERATIE Wat wij missen in deze discussie is het geluid van de Fridays for Future generatie. Daar ben ik zelf  veel te oud voor, maar die generatie heeft de weg naar de inbrengrondes kennelijk nog niet  gevonden.  

We zitten inmiddels in een enorme klimaat crisis, die veel grotere gevolgen heeft voor onze  gezondheid, onze biodiversiteit en ook voor onze landbouw dan velen zich lijken te realiseren. Dit is  een crisis waar GEEN vaccin voor bestaat en als die echt doorzet, gaat er veel meer mis dan een  aantasting van ons landschap. Dit lijkt niet door te dringen. Iedereen zou dus moeten begrijpen dat  de discussie niet moet gaan OF Leusden in 2040 energie neutraal moet zijn, maar HOE we dat gaan  doen; hoe we met zijn allen de schouders eronder zetten en pijnlijke keuzen moeten gaan maken,  zonder ons probleem af te wentelen op anderen. 

TWEE DINGEN We ondersteunen de routekaart daarom van harte, maar willen u vragen om twee dingen: 

1. Zet nog sterker in op een heldere communicatie, want dan kan vast beter, en communiceer  vooral met de echte belanghebbenden, de jonge mensen; het is hun toekomst. Hun stem  moet vooral gehoord worden. 

2. Blijf eisen dat grootschalige energie projecten een flink aandeel lokale burger-participatie  moeten hebben, want die burgers kunnen dan meebepalen hoe de opbrengst verdeeld  wordt tussen winst voor de portemonnee, de samenleving en de biodiversiteit. Wij merken  dat het nu al werkt; diverse initiatieven komen bij DEEL om te zoeken naar participanten. Wij  vragen ze nu al om een mooi concurrerend aanbod waarin die drie dingen samengaan; een  mooie concurrentie om participanten die duurzame projecten willen steunen. 

Mark Goedkoop 

Voorzitter Energie Coöperatie DEEL UA 

Voor meer informatie over DEEL: www.deel-energie.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie