Voor het vaccineren wordt uitgeweken naar geschikte locaties.
Voor het vaccineren wordt uitgeweken naar geschikte locaties. Arnoud J Spaaij

Huisartsen aan de slag: ‘AstraZeneca-vaccin wordt weer gebruikt’

24 maart 2021 om 07:13 Zorg Coronavirus

LEUSDEN Alle huisartspraktijken in Leusden vaccineren deze en volgende week mensen die al eerder waren opgeroepen maar wiens oproep was uitgesteld. De vaccinatie voor deze groep mensen ging niet door vanwege het stilleggen van het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin.

Arnoud J Spaaij

Iedereen die in aanmerking komt voor de vaccinatie in deze ronde, uitgevoerd door de huisartsen, is geïnformeerd. „De groep is bepaald door de Gezondheidsraad,” legt Annemarie Drenth uit,” huisarts in Achterveld, „En daarmee is op landelijk niveau vastgesteld welke mensen er konden worden opgeroepen op dit moment.” De oproep geldt voor mensen geboren in 1956 en 1957, met een BMI groter dan 40, of met het syndroom van Down die thuis wonen.

BIJWERKINGEN Deze groep mensen was al enkele weken geleden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. De huisartsen hadden toen al hun voorbereiding klaar maar door de overheid werd het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin stilgelegd. Nu is na extra onderzoek het vaccineren met dit vaccin weer hervat. „Daar staan we ook volledig achter. De kans op ziek worden door corona is groter dan de kans op ernstige bijwerkingen van het vaccin,” meent Drenth, „En het gaat om heel weinig gevallen waarbij mensen echt problemen krijgen.” 

Op de website mijncoronavaccin.nl kunnen mensen die gevaccineerd zijn zichzelf aanmelden om mee te doen aan het onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb. Het gaat dan om alle bijwerkingen. En niet alleen die in bijzondere gevallen zouden kunnen optreden. Drenth: „Meedoen aan het onderzoek kan belangrijk zijn. Al is het wel normaal als je een dagje grieperig en niet fit bent na de vaccinatie.” Dat blijven overigens wel bijwerkingen want ook veel mensen hebben nergens last van.

LOCATIES Door de huisartsen in Leusden is gezocht naar veilige locaties om te vaccineren. In sommige gevallen is dat de huisartspraktijk maar ook is gekeken naar alternatieve plekken. Per praktijk gaat het om zo’n honderd tot een paar honderd mensen die worden gevaccineerd de komende week en daarmee zijn de aantallen niet van dien aard dat er problemen in de organisatie worden verwacht. Iedereen die is uitgenodigd heeft ook de informatie over de locatie waar hij of zij wordt verwacht ontvangen. Het heeft, zo legt Drenth uit, geen zin om je zomaar te melden. Mensen die specifiek in de genoemde groep vallen maar niets hebben gehoord zouden dat eventueel kunnen melden bij de huisarts.

De vaccinaties die de komende tijd plaatsvinden staan overigens helemaal los van de besmettingsgraat dezer dagen. De afgelopen week neemt het aantal meldingen van mensen in de gemeente Leusden die positief getest zijn op COVID19 toe. „Overeenkomstig de landelijke trend,” zegt huisarts Drenth, „in december kregen we echt meerdere meldingen per dag. In januari en februari nam dat aantal af tot enkele per week maar de laatste tijd zijn we weer zover dat er meerdere keren per dag gemeld wordt dat mensen besmet zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie