Wethouder Kiel en Henny Blijderveen van de gemeente Leusden staan op het punt het eerste bord terug te hangen.
Wethouder Kiel en Henny Blijderveen van de gemeente Leusden staan op het punt het eerste bord terug te hangen. Daan Bleuel

Bordjes ‘wandelgemeente’ teruggeplaatst

28 maart 2021 om 12:00 Politiek

LEUSDEN Wethouder Patrick Kiel (VVD) kwam er speciaal voor naar de Ooievaarshorsterweg. Daar werd na een korte plechtigheid met enig ceremonieel vertoon het bord met het opschrift ‘Welkom in de wandelgemeente van het jaar 2017’ bevestigd aan het bord dat de bebouwde kom van Leusden-Zuid aanduidt.

door Daan Bleuel

Kiel reageerde daarmee op een opmerking die het raadslid Frans Anten (Groenlinks/PvdA) maakte in de rondvraag van de gemeenteraadsvergadering van februari 2021. Anten constateerde dat de borden waarmee bezoekers van de gemeente duidelijk moet worden gemaakt dat het voor wandelaars goed recreëren is in Leusden, langzaam uit het straatbeeld verdwenen. Later bleek dat ook het voormalige CDA-raadslid Gerrit Kroeze (en fervent Vierdaagseloper) zich ook bij de gemeente vervoegde met een vergelijkbare vraag. 

SYMBOLISCH Volgens Kiel had dat te maken met het vervangen van de plaatsnaamborden aan de randen van de bebouwde kom. Hij zegde nog tijdens de vergadering toe het probleem aan te zullen pakken. Deze week was het zover; bij het bord ‘Leusden-Zuid’ aan de Ooievaarshorsterweg werd het eerste bord symbolisch teruggehangen. 

Uiterlijk begin volgende week moeten alle borden weer zijn teruggehangen. In Achterveld, Stoutenburg en in Leusden. vanaf dat moment moet Leusden weer volop als wandelgemeente terug ‘in the picture’ zijn. ,,Een goede timing’’, noemde wethouder Kiel de actie. Vorige week maakte deze krant bekend dat in het oostelijk deel van de provincie Utrecht een uniform bewegwijzerd wandelnetwerk wordt ontwikkeld, waar de gemeente Leusden deel van uitmaakt. ,,En dan praten we wel over een netwerk met een totale lengte van ruim 860 kilometer’’, aldus Kiel. 

WANDELGEMEENTE Leusden werd in 2017 verkozen tot Wandelgemeente van het jaar. Die verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door wandelkrant ‘te voet’. Elk jaar doet -volgens de website van de organisatie- een veertigtal Nederlandse gemeenten een gooi naar deze titel. Nadat er drie gemeenten genomineerd zijn door de vakjury (de hoofdredacteur, de uitgever en een onafhankelijke redactiemedewerker) volgtt de verkiezingsperiode. De uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, maar uiteindelijk is de vakjury doorslaggevend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie