Alternatieve boer Hein Brouwer was gek op paarden.
Alternatieve boer Hein Brouwer was gek op paarden. Foto: Janus Visser
Column

Hemelen

31 maart 2021 om 11:26 Column

En de boer, hij ploegde voort…Ik moest er afgelopen donderdag aan denken, wandelend over de Lapeerseweg. De woorden van dichter J.W.F. Werumeus Buning zouden niet misstaan op het graf van Heijmen Brouwer. Hein, zoals hij zich liet aanroepen, was immers zo’n boer van het ploegende soort. Een keuterboer pur sang, met zijn voeten in geitenwol gestoken en de sokken in kanariegele klompen van populierenhout. De pet op het hoofd, paard en wagen nooit ver weg.

Boer Hein is afgelopen donderdag ter aarde besteld. Zíjn aarde, om precies te zijn. Lapeerseweg 5 was hem meer dan heilig. Dit was zijn land en zijn thuis, en dus moest en zou hij hier ook de rust van het namaals vinden. Hein had er een fikse bestuurlijke strijd voor over en kreeg in 2019 uiteindelijk zijn zin. Het was aan vriendin Janine en zoon Pip om die laatste wens van hun hartenboer afgelopen donderdag ten uitvoer te brengen.

En zo kreeg boer Hein zijn zelf gekozen laatste rustplaats in het grasland vlakbij het Valleikanaal. Idyllisch voor het oog, maar die idylle is feitelijk niet meer dan een luchtspiegeling. De ploegende boer is 18 maart immers vredig opgegaan in zijn geestelijke wereld. Bij het voorbijgaan – op gepaste afstand, uiteraard – borrelden niet alleen de dichterlijke woorden van Werumeus in mijn hoofd op, in de verte hoorde ik ook Bach. Alsof er een hemels deurtje openstond. Erbarme dich, Mein Gott, Um meiner Zähren willen! Schaue hier…

Op de een of andere manier paste deze aria bij dit moment en bij deze plek. Het is nou eenmaal een beetje paradijselijk, het buitengebied van Leusden. Deze week zullen meer mensen geraakt worden door het klassieke meelij uit de Matthäus-Passion, die onlosmakelijk verbonden is met Pasen. De muziek zit vol met verdriet en is door de grote meester niet toevallig gecomponeerd in mineur en met veel dalende melodieën.

Voor wie het Bijbelverhaal niet kent: Erbarme dich klinkt in Mattheüs’ passie wanneer de haan drie keer heeft gekraaid en Petrus zich bewust wordt van zijn verraad. Het leidde 2000 jaar geleden de lijdensweg en kruisiging in van Jezus. Die muziek van Bach klinkt tijdens deze Heilige Week daarom in menig kerk en huiskamer. Kippenvel.

Morgen is het Witte Donderdag, de dag waarop dominee Anette Sprotte ‘s avonds voorgaat in een dienst in de Dorpskerk. Sprotte is van Duitse komaf. Zou zij gevoelig zijn voor mijn Bach-bede? In dat geval heeft ze een zieltje gewonnen en zit ik morgen aan mijn computerscherm gekluisterd in afwachting van het ‘Ontferm U over mij, mijn God’ en aansluitend het Bijbelse ‘Vader, vergeef het hen, want zij weten niet wat zij doen!’ Het zijn, of u nu gelovig bent of niet, dagen van grote woorden en grote waarde. Dagen ook van even stil zijn en luisteren, van genade en genegenheid, van samenzijn en even niet voortploegen.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie