Afbeelding
CU-SGP Leusden
Raadgever

ChristenUnie-SGP: ‘Is Leusden nog een ‘rijke’ gemeente?’

10 april 2021 om 14:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Wout van den Brink namens de CU-SGP over de lokale rijkdom die onder druk staat. 

,,Rijk? Die vraag kun je op verschillende manieren interpreteren. In zekere zin zijn we rijk. Voor een relatief kleine gemeente hebben wij als Leusden aardig veel voorzieningen met een zwembad, klein theater, sportmogelijkheden, een milieustaat, milieu-educatiecentrum en tuingroendepots, een goed minima-beleid en een ruime infrastructuur. Daar zijn we blij mee.”

,,Maar we zien ook donkere wolken. Er komen veel nieuwe taken op de gemeente af: de energietransitie, de klimaatadaptatie, de circulaire economie en de woningbouw. Het college denkt samen met de gemeenteraad na over het financiële perspectief. De huidige taken zijn veel groter dan in het verleden en dat heeft financiële consequenties. Dat kost wat.”

Het gebrek aan gelijkwaardige samenwerking tussen de overheden draagt niet bij aan de gemeentelijke uitvoeringskracht

VIJF MILJOEN TEKORT ,,Sinds 2015 moeten we als gemeente veel meer doen in het sociaal domein (denk aan jeugd, zorg, participatie). De uitvoering hiervan vraagt om veel personele inzet en een groot budget. De rijksoverheid hevelde dit over naar de gemeente, maar de kosten zijn hoger dan de vergoeding die wij krijgen. Alleen al op dit onderdeel komt de gemeente in de afgelopen jaren 5 miljoen euro tekort. Tevens blijkt dat de gemeente weinig grip heeft op de kostenontwikkeling en stijgt de hulpvraag sterk voor de jeugdgezondheidszorg en de WMO.”

ONVOLDOENDE ,,De begroting van onze gemeente toont een oplopend tekort voor de komende jaren. Niet alleen veroorzaakt door het bovenstaande, maar ook door de hoge mate van financiële onzekerheid aan inkomsten uit het Rijk. Het gemeentefonds keert niet voldoende uit en daar komt bij dat we niet weten waar we aan toe zijn. Nu de nieuwe kabinetsbesprekingen in volle gang zijn, blijft het de vraag of en hoe gemeenten gecompenseerd worden. Willen wij als Leusden blijven voldoen aan ons huidige voorzieningenniveau dan moet er geld bijkomen.”

GEDWONGEN BEZUINIGEN ,,De rode draad van het bovenstaande is dat de benodigde capaciteit en financiële middelen absoluut niet volstaan. Ook het gebrek aan gelijkwaardige samenwerking tussen de overheden draagt niet bij aan de gemeentelijke uitvoeringskracht. De oplopende tekorten dwingen ons, tenzij het Rijk over de brug komt, om bezuinigingen en/of lastenverhogingen te overwegen. Onze reserves, om terugkerende tekorten op te vangen, raken onderhand uitgeput.”

MEEDENKEN ,,Voor deze opgave staan wij als fractie van ChristenUnie-SGP samen met de hele Raad en het College. Het antwoord op de vraag boven dit stuk, hangt af van je perspectief. Ons antwoord hierop is tot nu toe een volmondig ja. Of dat in de toekomst zo blijft, is hoogst onzeker.”

,,Denkt u met ons mee? Uw reactie zie ik graag tegemoet.”

Wout van den Brink, raadslid namens ChristenUnie-SGP, wout@cu-sgp.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie