Wabe Bakker: 'Vooraf goed informeren is belangrijk.'
Wabe Bakker: 'Vooraf goed informeren is belangrijk.' Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

Dierenarts Wabe Bakker: ‘Wees voorzichtig met coronapups’

7 april 2021 om 14:47 Zakelijk

LEUSDEN Het aantal huisdieren is toegenomen het laatste jaar. Pups, kittens en andere gezelschapsdieren. Dierenarts Wabe Bakker ziet inderdaad een toename en adviseert de nieuwe eigenaren vooral goed te informeren wat er allemaal bij komt kijken.

Arnoud J Spaaij

„Vooropgesteld dat wij sowieso een groeiende dierenartsenpraktijk zijn”, begint Wabe Bakker, eigenaar van Dierenkliniek Leusden, „merken we inderdaad een toename van met name honden de laatste tijd.” Zodra Bakker zijn relaas doet, blijken zijn zorgen over het welzijn van pups groot zijn. Een zorg die weliswaar al ontstaan is vóór de coronapandemie, maar de problemen worden de laatste tijd alleen maar duidelijker meent hij. „Het was altijd al zo dat er jaarlijks zo’n honderdvijftigduizend pups in Nederland nodig zijn. Ongeveer de helft ervan wordt ook hier gefokt. Dat betekent dus dat de andere helft uit het buitenland komt.” En hoewel er ook in Nederland niet altijd een eerlijke fokkerij plaatsvindt, zijn de problemen die met pups uit het buitenland komen dikwijls schrijnender.

„Helaas zie ik het ook hier in de praktijk. Ik wil graag ieder dier helpen, maar kan niet veranderen wat de nieuwe, vaak onervaren eigenaar, bij de aanschaf heeft nagelaten.” Bakker doelt vooral op de onvolledige voorbereiding die helaas regelmatig plaatsvindt. „Daarom wil ik graag iedereen meegeven om een gratis pre-consult te doen voor je een pup koopt. Dan kunnen we zóveel duidelijk maken. Want een goede keuze vooraf welke hond, of welk dier, bij jou past kan je echt beter vooraf doen”, benadrukt Bakker nogmaals.

Neem een gratis pre-consult af voordat je een pup koopt. Dan kunnen we zóveel duidelijk maken

Ook over het kostenplaatje kan een dierenarts veel vertellen. Dan gaat het natuurlijk over dagelijkse kosten als voer en huisvesting, maar zeker ook over ziektekosten. „In Zweden is tachtig procent van de honden verzekerd tegen ziektekosten, in Engeland dertig procent en in Nederland slechts vijf procent. En dat terwijl je bij calamiteiten gemakkelijk vijftienhonderd euro verder bent. Om nog maar niet te spreken over een noodzakelijke operatie.”

Maar ook de tijd die een huisdier opeist wordt onderschat, meent Bakker. „Gelukkig zie ik in Leusden veel mensen die al eerder een dier in hun gezin hadden. Die weten natuurlijk wel uit ervaring hoe het is. Maar ook daarvoor helpt een pre-consult zodat je weet wat je aanhaalt.” Bakker vindt ook dat je bij een andere eigenaar veel kan leren. „Ga eens praten, of nog beter loop een paar keer mee met uitlaten, dan weet je al heel snel meer over een ras.”

Er zijn nogal wat valkuilen meent Bakker. „Als je een jong dier of een adoptiepup ziet, ben je natuurlijk snel geneigd tot aanschaf over te gaan, maar waak ook voor stichtingen die daarin bemiddelen. Staat er in de overdrachtsvoorwaarden niet dat jij eigenaar wordt, doe het dan niet.”

Op website www.licg.nl staat veel informatie voor toekomstige huisdiereigenaren.

Dierenkliniek Leusden
Hamersveldseweg 74
3833 GS Leusden
Tel. 033-4944488

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie