Afbeelding
Foto door form PxHere

Deze (vaak vergeten) klusjes zorgen voor extra leefgenot

12 april 2021 om 08:58 Partnercontent

Van stofzuigen tot grasmaaien: in en om het huis valt altijd wel wat te doen. Toch zijn er ook een aantal broodnodige klusjes die we al te vaak vergeten, zoals de dakgoot schoonmaken. We vertellen welke periodieke klusjes je niet mag missen en waarom deze zo belangrijk zijn.

Klusje 1: Het vegen van de schoorsteen

Als je zo’n geluksvogel met een open haard of houtkachel bent, dan weet je hoe fijn het is om thuis bij het knetterende vuur te zitten. Wat echter nóg belangrijker is dan de gezelligheid is de brandveiligheid. Om je schoorsteen brandveilig te houden moet je deze minstens één keer per jaar laten onderhouden door een professionele schoorsteenveger.

Onverbrande deeltjes

Deze vakman inspecteert het rookkanaal en reinigt de schoorsteen. Dit is essentieel omdat onverbrande deeltjes zich op den duur in je schoorsteen kunnen verzamelen. Hierdoor kunnen vervolgens weer verstoppingen ontstaan, met rook of zelfs brand in huis als gevolg.

Boosdoener

Woningbranden worden vaak veroorzaakt door vuil in de schoorsteen. Sterker nog, de brandweer moet er wel tweeduizend keer per jaar op uit om schoorsteenbranden te blussen. Door schoon en slim te stoken én op tijd de schoorsteen te laten vegen kun je voorkomen dat er zo’n brand bij jou thuis uitbreekt.

Klusje 2: Het reinigen van de dakgoot

Ook de dakgoot schoonmaken schiet er nogal eens bij in. Het is ook best een klus, om gewapend met een ladder en grote emmer het dak op te gaan. Toch is het zaak om je dakgoten één tot twee keer per jaar grondig onder handen te nemen.

Verstopte goten

In de loop van het jaar vallen er allerlei bladeren, takjes en andere resten in je dakgoten. Als je te lang wacht met het schoonmaken van de goten, loop je het risico dat ze verstopt raken. Deze verstoppingen kunnen voor allerlei problemen zorgen. Denk aan vochtproblemen of een plafondlekkage.

Ook kunnen verstoppingen beschadigingen aan je dakgoten veroorzaken. In dat geval moet je de goten vervangen. Wees er daarom op tijd bij en maak ze zowel in de lente als in de herfst goed schoon.

Geen omkijken meer naar

Geen zin of tijd om deze klussen zelf te klaren? Dan kun je een vakman bellen. Of abonneer je op een dakgootservice en/of schoorsteenservice: in ruil voor een vast maandbedrag komt er dan een specialist bij je langs zodra het weer tijd is voor de periodieke onderhoudsbeurt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie