Corrie Hak hangt tijdens haar wandelingen vele vergeet-mij-nietjes op.
Corrie Hak hangt tijdens haar wandelingen vele vergeet-mij-nietjes op. Mariska Stehouwer

Een stukje geluk voor het oprapen: happy stones en ‘zomaartjes’

19 april 2021 om 10:36 Maatschappelijk

LEUSDEN Een wandeling door en rondom Leusden kan je, behalve punten in de Ommetje app, ook een gehaakt vergeet-mij-nietje of een beschilderde steen opleveren. Corrie Hak heeft namens het Bloemenvrouwtje namelijk al vele bloemetjes gehaakt en verspreid en ook Happy Stones heeft een eigen groep in Leusden.

door Mariska Stehouwer

Het Bloemenvrouwtje is begonnen in Utrecht door Wendy Mak. Tijdens de eerste lockdown mocht zij haar vader in het verzorgingshuis een tijd niet bezoeken en zocht zij naar andere ideeën om aandacht te geven. Haken was haar hobby en zo kwam zij, als creatieveling, op het idee om vergeet-mij-nietjes te haken. Deze werden buiten op diverse plekken opgehangen met de vraag erbij om haar vader een kaartje te sturen. Na zijn overlijden werd de actie voortgezet. De gedachte is dat als je een vergeet-mij-nietje vindt, het Bloemenvrouwtje een berichtje stuurt via Facebook of Instagram waarna jij van haar een adres ontvangt van een oudere waar jij dan weer een kaartje naar kan sturen. Deze adressen, van personen in zorginstellingen en met toestemming van familie, verzamelt de initiatiefneemster nog steeds zelf, omdat zij het belangrijk vindt om het persoonlijk te houden. ,,Door toevalligheden verspreiden wij een glimlach, eenzaamheid is overal”, geeft Mak aan.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het patroon overnemen en aanmelden kan via de Facebookpagina van het Bloemenvrouwtje. - Foto: Mariska Stehouwer

Door toevalligheden verspreiden wij een glimlach, eenzaamheid is overal

VIJFTIG VERGEET-MIJ-NIETJES Inmiddels hangen deze bloemetjes in vele plaatsen in Nederland. De Leusdense haakster Hak wandelt graag. Zo kan je in de straten van Leusden, Stoutenburg en Achterveld, maar ook in het buitengebied, op de Klompenpaden, een vergeet-mij-nietje vinden. ,,In het begin denk je nog: ‘wordt het wel gevonden en meegenomen?’, maar van de eerste acht waren er zes die om een adres vroegen bij het Bloemenvrouwtje. Een mooie score dus.”

Inmiddels heeft ze al wel meer dan vijftig vergeet-mij-nietjes verspreid in de omgeving. ,,Ik word blij van het haken, een ander wordt blij van het vinden en de ontvanger van de kaart is ook weer blij; mooi toch? Iedereen kan wel een beetje vrolijkheid gebruiken in deze tijd.” Om de bloemetjes te blijven haken, is Hak blij met restjes katoen. Contact hierover kan via ‘Creatieve Zomaartjes’ op haar Facebookpagina of Instagram.

VERSPREIDEN POSITIVITEIT Behalve vergeet-mij-nietjes zijn er ook beschilderde stenen te vinden, de zogenaamde Happy Stones. Deze stenen worden op een willekeurige plek neergelegd in de hoop de vinder blij te maken. Je mag de steen houden, op een ander plekje neerleggen of aan iemand geven die het op dat moment even nodig heeft. Elly van den Tweel is de beheerder van de groep Happy Stones Leusden die inmiddels meer dan tweehonderd leden telt. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Voorbeelden om Happy Stones te beschilderen zijn te vinden in de FB-groep als ook op Pinterest - Foto: Mariska Stehouwer

,,Via een Facebookvriendin kwam ik er op om een Leusdense pagina te maken. Het idee achter de Happy Stones is om gewoon wat vriendelijkheid en positiviteit te verspreiden. Het grappige is dat de steen vaak precies op tijd bij de juiste persoon terecht komt. Soms heeft iemand precies op dat moment het even nodig om te lezen: ‘wat ben jij leuk zeg’ of ‘you rock’ op een steen met een gitaar.” Op de Facebookpagina kunnen mensen laten zien welke stenen ze gemaakt hebben ter inspiratie voor anderen maar ook de vinder kan er zijn gevonden Happy Stone laten zien.

Het patroon overnemen en aanmelden kan via de Facebookpagina van het Bloemenvrouwtje.
Het patroon overnemen en aanmelden kan via de Facebookpagina van het Bloemenvrouwtje.
Voorbeelden om Happy Stones te beschilderen zijn te vinden in de FB-groep als ook op Pinterest
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie