Afbeelding
Lintjes.nl

Deze vier Leusdenaren ontvingen vandaag een lintje

26 april 2021 om 13:15 Mensen

LEUSDEN Burgemeester Bouwmeester heeft maandag vier Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van Leusden. Paul van Wegen en Kees Tolboom werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Joost de Jongh en Marcel Sturkenboom werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

In verband met de coronamaatregelen vond de uitreiking in besloten kring plaats in het Huis van Leusden.

Paul van Wegen (74 jaar) is al ruim 30 jaar actief met het ondersteunen van circa 150 leden van het CNV provincie Utrecht bij het invullen van de belastingpapieren. Hij organiseert en coördineert daarnaast al jarenlang de werkzaamheden van 12 HUBA’s (Hulp bij Belasting Aangifte) in Leusden. Dit team vult jaarlijks 450 aangiftes en formulieren voor toeslagen in voor senioren, bijstandsgerechtigden, mensen met een beperking en nieuwkomers. Om zijn kennis van de belastingwetgeving up-to-date te houden, volgt hij jaarlijks cursussen en draagt deze kennis ook weer uit aan de belastinginvullers.

Sinds vorig jaar is hij tevens penningmeester geworden van de Samenwerkende Ouderenorganisaties Leusden.


Paul van Wegen. - Gemeente Leusden

Kees Tolboom (73 jaar) was gedurende 14 jaar bestuurslid van het CDA Leusden, vanaf 2012 is hij een verbindend bestuursvoorzitter geweest. In deze periode is hij meerdere keren lid geweest van de vertrouwenscommissies die ingesteld werden voor het opstellen van de kieslijst. Tevens is Tolboom actief bestuurslid van de aarts diocesane RK Boeren- en Tuindersbond geweest in de periode van 1978 tot 1985. Mede door zijn grote inzet om de agrarische belangen breed te informeren, heeft de ABTB altijd een stem gehad in allerlei organisaties. 

In de periode van 1968 tot en met 1974 was Tolboom een enthousiast bestuurslid van het kringbestuur van de Katholieke Plattelandsjongeren. Hij zette zich actief in voor verschillende activiteiten, met name op het gebied van educatie, maatschappelijke verbinding en ontspanning. Een sprekend voorbeeld is “Action 71”, een week durende manifestatie. Het kringbestuur in de regio Amersfoort omvatte de overkoepelende afdelingen Leusden, Achterveld, Hoogland, Hooglanderveen en Eemnes. 

Tolboom was daarnaast ruim 11 jaar lid van de vrijwillige brandweer Leusden in de functie van Brandwacht. 


Kees Tolboom. - Gemeente Leusden

Joost de Jongh (74 jaar) zet zich sinds vele jaren zeer actief in om het welzijn van gehouden dieren landelijk op een hoger plan te krijgen in samenwerking en combinatie met diverse partners in de samenleving.

Hij heeft zich tijdens zijn loopbaan van bijna 30 jaar als voorzitter van de Brancheorganisatie Dibevo veelvuldig ingezet om dierenwelzijn in ons land te bevorderen. Niet alleen heeft hij Dibevo opgebouwd tot een betrouwbare en leidende brancheorganisatie voor de gezelschapsdierensector, tevens heeft hij de aandacht voor dierenwelzijn in deze sector en daarmee in de maatschappij op een hoger niveau getild. Het is zijn verdienste dat er in de sector een nieuwe balans is ontstaan tussen ondernemerschap en dierenwelzijn.

De Jongh heeft in de lange periode dat hij voorzitter van Dibevo is, veel bereikt voor zijn sector en de ondernemers die in deze sector actief zijn. Hij was onder andere initiatiefnemer van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren, maar ook van de Stichting Dierbaar en het project Happy Huisdier. Daarnaast heeft hij jaren onderdeel uitgemaakt van het bestuur van de Raad voor Dierenaangelegenheden en onderhoudt hij nauwe contacten met het ministerie van LNV. Zijn inzet gedurende een lange periode is van grote maatschappelijke betekenis voor ondernemers in Nederland geweest. 

Tevens heeft de heer De Jongh de Stichting Dierbaar opgericht en de CREBO erkenning van het Huisdier Kennis Instituut gerealiseerd.

Tijdens zijn afscheid als wethouder van de gemeente Leusden werd De Jongh op 3 april 1998 benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Nu wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Joost de Jongh.  - Gemeente Leusden

Marcel Sturkenboom (66 jaar) is van grote betekenis voor de Nederlandse sportwereld, vooral vanwege zijn niet aflatende bereidheid om in al zijn functies het maatschappelijke belang van sport en bewegen voor de Nederlandse samenleving centraal te zetten.

Van zijn eigen topsportcarrière als volleybalinternational en -coach tot en met zijn bijdrage aan latere topsporters als lid van het Team de Mission voor de Olympische Spelen van Sydney 2000 bouwde hij al als een van de grondleggers aan het huidige Top 10 beleid. Tevens heeft Sturkenboom het Nederlands Olympisch team op 4 zomerspelen (Atlanta, Sydney, Athene en Peking) en 3 winterspelen (Nagano, Salt Lake City en Turijn) begeleid. Sturkenboom is vanaf 1998 tot 2009 actief geweest als lid van het Europees Olympisch Comité en heeft tussen de verschillende nationale olympische comités een verbindende rol gespeeld. 

Sturkenboom is éénn van de founders van het Olympisch Plan 2028. Dit plan beoogde van Nederland een sportland te maken waar heel Nederland maatschappelijk van zou profiteren, waarna de mogelijkheid zou kunnen ontstaan dat ooit de Olympische en Paralympische Spelen in Nederland georganiseerd zouden worden. Nog steeds zijn de huidige maatregelen en plannen voor het versterken van zowel de breedte- als de topsport gebaseerd op dit plan.

In de periode 2010-2013 heeft hij een cruciale rol gespeeld bij de start van het traject tot integratie van sporters met een beperking in de reguliere sport. Daarnaast getuigt zijn inzet voor de erkenning van de Paralympische sport, het initiëren van de nog steeds bestaande Nationale Sportweek en het betrekken van de wetenschap bij sport via InnoSport NL van zijn opvatting dat sport een belangrijke plek binnen de samenleving verdient en zich ook altijd moet realiseren dat ze daar met grote verantwoordelijkheid onderdeel van uit maakt.

Marcel Sturkenboom is een aantal jaren voorzitter geweest van de Stichting Nieuw Welgeleden. Deze stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Kanaleneiland in Utrecht, een buurt met veel bewoners in een zwakke sociaaleconomische positie. Tevens is hij een aantal jaar voorzitter geweest van het Jeugdsportfonds Utrecht.

Vanaf 2000 heeft Sturkenboom diverse bestuurlijke functies bekleed, waaronder voorzitter Raad van Toezicht bij het Bestuur Nationale Sportweek, Stichting Jeugdsportfonds Utrecht, Stichting MFA Nieuw Welgelegen Utrecht, voorzitter bij PvdA Netwerk Sport, hij is bestuurslid bij de Stichting Leerstoelen in de sport. Sinds 2014 is hij raadslid bij de gemeente Leusden.

In 2015 kwam Sturkenboom in dienst van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Gedurende 5 jaar heeft hij regelmatig een inzet en betrokkenheid getoond die veel verder gaat dan louter van zijn functie verwacht mag worden. Hij heeft met succes de totale reorganisatie van de vereniging als de werkorganisatie KNGF ter hand genomen.


Marcel Sturkenboom. - Gemeente Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie