De kwekerij ligt er nu al prachtig bij.
De kwekerij ligt er nu al prachtig bij. Arnoud J Spaaij

Plantenruilbeurs bij kwekerij Klein Hof

18 mei 2018 om 06:28 lokaal

ACHTERVELD 'Boompje groot, plantertje dood'. Toch zijn er zijn al heel wat boompjes groot geworden in de jaren dat de plantenruilbeurs gehouden wordt. Want uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de kleine stekjes grote struiken en bomen worden, maar er gebeurt meer dan ruilen op de plantenruilbeurs.

Arnoud J Spaaij

Het ruilen van gewone stekjes kan, maar vooral ruilen van bijzondere takken, pollen of stengels is voor de echte plantenruiler het ultieme doel. Dat werd op de voorgaande ruilbeurzen al duidelijk. Zaailingen en exoten, groenten of heesters, alles mag geruild worden. Dat aanbod is door een aantal vaste bezoekers enorm gevarieerd geworden. Overigens kunnen stekjes ook van eigenaar wisselen door een monetaire ruilhandel. Planten kunnen ook voor 50 cent of een euro worden gekocht. Bezoekers kunnen hun eigen planten meenemen om te ruilen. Dit mag van alles zijn en mag variëren van eenjarigen tot groenteplanten of van vaste planten tot heesters.

ONTMOETINGSPLEK Ruilen dus op de plantenruilbeurs, maar de plantenruilbeurs is veel meer dan dat. Het is ook een ontmoetingsplek en hét moment voor tuinliefhebbers om informatie uit te wisselen.

SPECIALISME De plantenruilbeurs wordt georganiseerd op initiatief van Ina Zwambag, Ary Langbroek en Marie Voskuilen. Ze hebben alle drie niet alleen een prachtige tuin, maar zijn ook alle drie al tientallen jaren actief met het ruilen van planten. Ieder heeft daar zo zijn of haar specialisme in en dat maakt de plantenruilbeurs extra aantrekkelijk.

Voor het opkweken in de juiste omstandigheden kan men een tuinboek raadplegen, maar juist door elkaar te ontmoeten kan er over planten gepraat worden om zo meer te weten komen. De ideale omstandigheden, bemesting, veel of weinig licht. Bij veel deelnemers is vaak deze kennis aanwezig en gaat die informatie gepaard met het uitwisselen van de specifieke stekjes.

LEUK EN INTERESSANT De plantenruilbeurs is ieder jaar op een andere plek. Dit jaar wordt deze gehouden bij kwekerij Klein Hof aan de Klein Hofweg 4 in Terschuur. Kweker Albert van den Hoogen doet ook al jaren mee aan de ruilhandel en kijkt daarom voor dit jaar extra uit naar de plantenruilbeurs. ,,Wij zijn tussen de kwekers in de omgeving niet de grootste. Wel willen we graag de leuke en interessante planten bieden", vertelt Van den Hoogen.

IDEALE OMSTANDIGHEDEN Daar zijn de omstandigheden dit voorjaar optimaal voor met veel zon, warmte en ook nog regelmatig regen. Van Hoogen: ,,Dat klopt, dit jaar zijn de omstandigheden ideaal. Dat geeft uiteraard ook een hoop extra werk." Extra werk omdat niet alleen de gewenste kruiden goed groeien, maar ook de ongewenste. Maar het moet gezegd worden, de kwekerij staat er nu al welig bij. Het aanbod lijkt dus verzekerd.

De plantenruilbeurs is op zaterdag 19 mei van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie