Chris Eijlders, Albert Bakker en Ron Kamping (v.l.n.r.) vormen het bestuur.
Chris Eijlders, Albert Bakker en Ron Kamping (v.l.n.r.) vormen het bestuur. Mariska Stehouwer

Leusdens Broodfonds Lisiduna van start

20 mei 2018 om 07:10 lokaal

LEUSDEN Het Leusdense Broodfonds Lisiduna is sinds 1 mei actief. Een korte periode was nodig om alles geregeld te krijgen. Albert Bakker, Chris Eijlders en Ron Kamping vormen het nieuwe bestuur van Broodfonds Lisiduna. Henry Koopman, initiatiefnemer voor het Leusdense Broodfonds, had eind 2017 en begin 2018 diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Mariska Stehouwer

,,Henry heeft een groot netwerk in Leusden dus er waren genoeg geïnteresseerden. Hieruit is een groep van 25 ondernemers ontstaan die per 1 mei met het Broodfonds begonnen zijn," geeft voorzitter Kamping aan. Penningmeester Eijlders had interesse omdat het een alternatief vormt voor de – vaak prijzige – arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. ,,Eerst was ik wel wat sceptisch maar met het broodfonds word je, in geval van ziekte, maximaal twee jaar maandelijks uitbetaald. Je hoort dat enkele ondernemers hun termijn van eigen risico naar het maximum van twee jaar schuiven waardoor de verzekeringskosten dalen. Niemand betaalt graag verzekeringspremie en bij het Broodfonds gaat de inleg naar eigen spaarrekening.'' Secretaris Bakker vult aan dat het Broodfonds niet langer uitkeert dan twee jaar. ,,Ben je langdurig ziek, dan zal je na twee jaar toch aangewezen zijn op een andere verzekering."

VOORDELEN Bakker, Eijlders en Kamping zien de voordelen wel van het Broodfonds. Kamping: ,,Het zijn ondernemers uit je eigen regio, dat is prettig. Als groep willen we elkaar leren kennen dus een actieve houding is wenselijk. Jaarlijks zal er een algemene ledenvergadering zijn en daarnaast hebben de BroodfondsMakers aangegeven dat drie maal per jaar een bijeenkomst een goede frequentie is. De BroodfondsMakers zijn degenen die kennis verspreiden over het Broodfonds en bij de oprichting van een Broodfonds adviseren."

BROODFONDSREKENING Praktisch gaat het als volgt; elk lid heeft een eigen broodfondsrekening. Na een eenmalige bijdrage van 250 euro wordt maandelijks een vast bedrag gestort op de persoonlijke broodfondsrekening tot een maximum van 36 maal het maandbedrag. Een maandelijkse contributie van 10 euro wordt betaald; een deel voor het eigen Broodfonds en een deel voor de BroodfondsMakers. Mocht er iemand ziek worden, dan krijgt deze persoon van elk lid maandelijks een schenking. Op deze manier blijven de bedragen onder de grens waarbij schenkbelasting betaald moet worden.

CONNECTIE Deelname aan Broodfonds Lisiduna is ook weggelegd voor ondernemers buiten Leusden, alhoewel er wel altijd een connectie met Leusden dient te zijn. Bij Broodfondsen die langer bestaan, is aanmelding van nieuwe leden alleen door introductie van leden. Bakker: ,,Mocht iemand willen instappen maar niemand kennen in deze groep, dan voeren wij, als bestuur, het gesprek met de ondernemer. Het Broodfonds heeft een sterk sociaal element en we moeten er wel vertrouwen in hebben dat iemand serieus is."

VOORWAARDEN Bij aanmelding zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je op het moment van aanmelden arbeidsgeschikt zijn, minimaal één jaar ondernemer zijn en een maandelijkse winst van minimaal 750 euro kunnen aantonen. Bij de start telt Broodfonds Lisiduna 25 leden, vijf meer dan het minimum van twintig leden. Groei naar 40 tot maximaal 50 leden is nog mogelijk.

Meer informatie over het Broodfonds is te vinden op www.broodfonds.nl. Bij interesse om deel te nemen aan Broodfonds Lisiduna kan een mail gestuurd worden naar bestuur.lisiduna@broodfonds.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie