Schets van het nieuwbouwplan op de plek van basisschool De Holm.
Schets van het nieuwbouwplan op de plek van basisschool De Holm. Gemeente Leusden

Raad steunt plannen college; zeven dure, vrijstaande woningen op locatie De Holm

24 april 2021 om 12:00 Nieuwbouw

LEUSDEN De gemeenteraad heeft donderdagavond (22 april) ingestemd met plannen van het college om op de plek waar nu nog het gebouw van basisschool de Holm staat ruimte te maken voor zeven vrijstaande woningen. De fracties van D66 en SP stemden tegen.

door Daan Bleuel 

De locatie ‘De Holm’ is één van de vier plekken die zijn aangewezen als inbreidingslocaties. Dat is het gevolg van een omvangrijke operatie om schoolgebouwen in Leusden te vervangen en te concentreren in nieuwe gebouwen, waarin vaak meerdere scholen zijn ondergebracht. 

SPECIFIEKE INVULLING De locaties die voor nieuwbouw zijn aangewezen zijn die van De Holm, De Leus, De Meent (in Groenhouten) en De Klimrakker (in De Wetering). Het college koos ervoor elke plek een specifieke invulling te geven. Zo is op de locatie ‘De Leus’ gekozen voor kleine, goedkope woningen. ‘De Holm’ acht het college geschikt voor duurdere, vrijstaande woningen. 

Op de plek van De Meent zijn sociale huurwoningen voorzien. Zo heeft het college geprobeerd verschillende groepen woningzoekenden tegemoet te komen. Tegelijk zeggen burgemeester en wethouders oog te hebben gehad voor de omgeving waarin de nieuwbouw gestalte moet krijgen. 

GELEGENHEIDSCOALITIE Niet alle partijen waren op voorhand gelukkig met de keuzes die B&W maakten. Zo probeerde een gelegenheidscoalitie van D66 en ChristenUnie/SGP het plan nog bij te sturen. In een amendement pleitten de twee fracties voor ‘10 levensloopbestendige woningen’ ten behoeve van ouderen. In de visie van D66 en CU/SGP zou zo’n plan bijdragen aan het op gang brengen van nieuwe dynamiek op de woningmarkt, waarbij ouderen worden geprikkeld eengezinswoningen te verlaten ten gunste van jonge gezinnen. 

Tot hevige teleurstelling van beide partijen kreeg het amendement geen meerderheid. Het was voor D66 aanleiding om tegen het collegeplan te stemmen. Een motie van de collegepartijen GroenLinks/PvdA en CDA haalde het wel. De initiatiefnemers roepen het college daarin op ‘rekening te houden met de mogelijkheid van aangepaste en meer-generatie woningen of andere woonzorg concepten voor specifieke doelgroepen’. Dat kunnen ook ‘levensloopbestendige woningen’ zijn, zoals D66 en CU/SGP wilden. Maar de oproep is breder dan dat en tegelijk meer vrijblijvend. 

Basisschool De Holm.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie