Afbeelding
Gemeente Leusden

‘Dit is het moment voor Leusdenaren om mee te praten over duurzame energie’

4 mei 2021 om 15:36 Natuur en milieu

LEUSDEN Inwoners van Leusden en omgeving kunnen vanaf dinsdag hun mening geven over zonnevelden en windmolens in de gemeente. Zo kunnen zij onder meer aangeven waar deze duurzame energie-opties wel of juist niet moeten komen en waarom. Dit alles kan tot maandag 31 mei via de website leusdenzonenwind.nl.

,,De informatie van inwoners verwerken we uiteindelijk in een plattegrond waarop plekken ingetekend zijn waar ruimte is voor zonnevelden en windmolens”, zegt wethouder Erik van Beurden. ,,Als men hierover mee wil praten, dan is nu dus echt het moment.”

MEER DOEN Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gemeente zo min mogelijk energie gebruikt en dat deze energie op eigen grondgebied wordt opgewekt. Dit kan door bijvoorbeeld woningen te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. ,,Toch moeten we meer doen in onze gemeente, want met zonnepanelen op onze daken redden we het helaas niet. Zoeken naar ruimte voor zonnevelden en windmolens is daarom echt nodig”, aldus Van Beurden. 

De gemeente ziet kansen voor minimaal vier windmolens langs de snelweg A28 tussen de Tankwerkplaats en de Kolonel H.L. van Royenweg, en hoort graag wat inwoners hiervan vinden. Daarnaast kunnen Leusdenaren aangeven waar ze wel en geen ruimte zien voor zonnevelden. Ook kunnen ze meepraten over de inrichting ervan.

EERSTE SCHETSEN Naast de online inwonersconsultatie, kunnen Leusdenaren en inwoners uit buurgemeenten ook een papieren vragenlijst invullen. Daarnaast voert de gemeente gesprekken met grondeigenaren en andere belanghebbenden. Voor de zomer zijn de eerste schetsen klaar. Deze worden opnieuw aan inwoners voorgelegd. Na de zomer wil Leusden een definitief plan - het uitnodigingskader - uitgewerkt hebben. De gemeenteraad neemt hierover uiteindelijk het besluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie