De burgemeester, Anita Hakvoort en José Huurdeman staan stil bij het monument dat het ambtenarenverzet in Leusden (en Nederland) verbeeldt.
De burgemeester, Anita Hakvoort en José Huurdeman staan stil bij het monument dat het ambtenarenverzet in Leusden (en Nederland) verbeeldt. Gemeente Leusden

Ambtenarenverzet herdacht op dag van Dodenherdenking

4 mei 2021 om 16:01 Maatschappelijk

LEUSDEN Met een sobere, besloten herdenkingsplechtigheid heeft burgemeester Gerolf Bouwmeester vanmorgen (dinsdag 4 mei) bij het monument van het Stille Ambtenarenverzet stilgestaan bij de verzetsactiviteiten die tijdens de bezetting in het Leusdense gemeentehuis plaatsvonden. 

Van de redactie

In september 1992 kregen Karel Brouwer, zijn vrouw Rita Brouwer-de Voogd en Dolph Hendriks (postuum, hij overleed in 1989) voor hun hulp aan Joodse vluchtelingen een Yad-Vashem onderscheiding uitgereikt. Door een vernuftig  administratiesysteem, ontwikkeld door Brouwer en Hendriks, konden veel mensen gered worden. Joodse mensen kregen een nieuw persoonsbewijs met hun eigen foto en vingerafdruk maar met andere gegevens, waardoor ze zich vrij over straat konden begeven. Dit systeem vond navolging door betrouwbare ambtenaren in het hele land.

TD-GROEP Naar aanleiding van de op handen zijnde Yad Vashem-uitreiking nam een aantal betrokkenen het initiatief voor het plaatsen van een monument voor allen die aan het geruisloze ambtenarenverzet meewerkten. Liefst twintig mensen zaten in 1992 in het Comité van aanbeveling ten behoeve van een verzetsmonument voor de TD-groep, zoals de groep werd genoemd.

TD-groep betekent Tweede Distributiestamkaart-groep. Deze kaart was door de bezetter in het  leven geroepen om te voorkomen dat onderduikers nog aan bonnen konden komen. Maar de ambtenarengroep was al vóór het uitkomen van die kaart administratief voorbereid, zodat talloze onderduikers nog gewoon hun bonnen kregen.

JACOB KOHNSTAMM Twee jaar later, op 29 september 1994, werd het monument door de toenmalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken mr. Jacob Kohnstamm onthuld. Het bronzen monument toont drie menselijke figuren die door een deur gaan. Het monument verwijst naar de ambtenaren die de deur naar de vrijheid voor velen openhielden. Beeldend kunstenaar Renée van Leusden uit Vught maakte het kunstwerk. Het is een monument met nationale betekenis als eerbetoon aan de gemeenteambtenaren uit het hele land die zich in de Tweede Wereldoorlog bezighielden met het stille verzetswerk.

De locatie was een bewuste keuze: pal voor de ingang van het gemeentehuis van Leusden omdat in die gemeente de TD-groep is ontstaan.

LOKALE GESCHIEDENIS Naast de burgemeester woonden ook Jose Huurdeman en Anita Hakvoort de plechtigheid bij. Hakvoort is één van de kinderen van Karel en Rita Brouwer. Zij is daarnaast als ambtenaar werkzaam in het Leusdense gemeentehuis. José Huurdeman doet al jaren onderzoek naar de lokale geschiedenis.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie