Pim van Gellecum en Eloïse van der Ham assisteren bij het hijsen van de Fairtrade Gemeente-vlag.
Pim van Gellecum en Eloïse van der Ham assisteren bij het hijsen van de Fairtrade Gemeente-vlag. Theo Maat

Jeugdburgemeester en Fairtrade-ambassadeur openen Fairtrade-week

10 mei 2021 om 10:50 Activiteiten

LEUSDEN Met het hijsen van de Fairtrade Gemeente-vlag hebben jeugdburgemeester Pim van Gellecum en jeugdambassadeur Eloïse van der Ham het startschot zaterdag gegeven voor de Fairtradeweek die nog tot en met zondag 16 mei gehouden zal worden. 

Van de redactie

Tijdens de Fairtradeweek wordt aandacht gevraagd voor producten die in Leusdense supermarkten te koop zijn en waarvoor een ‘eerlijke prijs’ werd betaald. De gedachte achter Fairtrade is dat boeren -onder meer in Afrika, Latijns-Amerika, India, Bangladesh- een eerlijke prijs krijgen voor koffie, thee, suiker, bananen en andere producten. 

De eerlijke prijs betekent dat de boeren -die veelal bij coöperaties zijn aangesloten- een loon krijgen waarvan ze hun gezin kunnen onderhouden. Daarnaast wordt een deel van de opbrengsten geïnvesteerd in voorzieningen voor de gemeenschappen waarin de boeren leven, zoals scholen. De Fairtrade-organisatie ziet er ook op toe dat de productie aan eisen van duurzaamheid voldoet.

(Tekst gaat onder de foto verder


Eloïse van der ham en Pim van Gellecum bij de Wereldwinkel in De Hamershof. - Theo Maat

Leusden is sinds een aantal jaren ‘Fairtradegemeente’. Dat betekent dat op het gemeentehuis zoveel mogelijk met Fairtrade-producten wordt gewerkt. Verder dient een minimumaantal winkels (veelal supermarkten) ook Fairtradeproducten te verkopen. Het thema van de Fairtradeweek is ‘Wat kook jij?’ Door middel van tips wil de lokale werkgroep inwoners van Leusden duidelijk maken wat er zoal met Fairtradeproducten in de keuken gedaan kan worden. 

Nadat ze het startsein van de Fairtrade week hadden gegeven, bezochten jeugdburgemeester Pim en de Fairtrade jeugdambassadeur Eloise de Wereldwinkel en poseerden bij het bord: ‘Wij doen mee!’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie