Medewerkers van SEWA helpen bij voorlichting en distributie van hulpmiddelen.
Medewerkers van SEWA helpen bij voorlichting en distributie van hulpmiddelen. SEWA

SEWA helpt Indiase vrouwen: ‘Dorpen met twee tot drie coronadoden per dag’

14 mei 2021 om 08:10 Maatschappelijk

ACHTERVELD-AMERSFOORT Dagelijks bereiken ons berichten over de coronapandemie in het buitenland en ondanks de grote gevolgen die het heeft voor ons zijn de problemen in andere landen soms vele malen erger. Brenda Born en Els Bijman trekken aan de bel voor India.

Arnoud J Spaaij

De in Achterveld wonende Brenda Born won 9 jaar geleden een reis van FNV Mondiaal naar India voor haar idee om steun te geven aan de Indiase vrouwenvakbond SEWA (Self Employed Woman’s Association). Toen wist ze nog niet exact hoe ze haar plannen zou ontwikkelen maar inmiddels is haar vriendin uit Amersfoort, Els Bijman, aangesloten en stonden ze samen op markten en braderieën om spullen, gemaakt door mensen in India, te verkopen. Met de opbrengst helpen ze SEWA. De steun gaat veelal naar kinderopvang in de regio. Daarvoor hebben ze zeer regelmatig contact met Jyoti Macwan die in India leiding geeft aan SEWA.

„Onze hulp bestaat vaak uit spullen. Jyoti zegt meestal, stuur maar spullen op daar hebben we meer aan dan aan geld. Nu voor het eerst is de situatie echt anders. Ze vroeg nog steeds niet om geld maar het is heel hard nodig. SEWA wil campagnes voeren in Ahmadabad en de dorpen in de regio.”

Geld overmaken kan op: NL23RABO0312095783 t.n.v. B. Born. Informatie SEWA: www.sewa.org.

1,2 MILJOEN De situatie in India is vooral voor vrouwen van de laagste kasten schrijnend. Het kastensysteem is afgeschaft. Toch raken vrouwen uit de onderste lagen van de samenleving door corona snel werkeloos. Onwetendheid over verspreiding van het virus veroorzaken angst. Om het te krijgen maar ook is het niet ondenkbeeldig dat deze vrouwen worden beschuldigd dat zij het virus verspreiden.

SEWA wil vooral in dorpen, waar kennis en goederen over en voor coronabestrijding vrijwel ontbreekt, campagnes voeren. „In sommige dorpen zijn dertig tot veertig coronazieken en wel twee, drie doden per dag”, vertelt Born, „SEWA wil daar naartoe reizen en voorlichting en informatie geven. Er wordt een campagne voorbereid om een komma twee miljoen maskers uit te delen in Ahmadabad.”

MACHTELOOS Born en Bijlman voelden zich machteloos. „Het liefst wil je in het vliegtuig stappen om te helpen, maar dat is nu onmogelijk. In overleg met SEWA is het duidelijk dat ze nu echt met geld meer kunnen doen dan met spullen. Daarom vragen we iedereen ons nu te steunen door geld over te maken voor SEWA. Dat geld gaat rechtstreeks naar SEWA. Het enige dat er afgaat zijn de kosten die de bank rekent om het geld daar te krijgen”, benadrukt Born enkele keren.

SUCCES Inmiddels is er 600 euro binnengekomen in een paar dagen. „Dat is nu nog van vrienden en kennissen maar we hopen ook op steun van heel veel anderen. En ja, in India kan je met een bedrag wel drie of vier keer meer doen dan hier in Nederland,” vult Born verheugd aan. „Toch willen we graag door met inzamelen. Er is in India grote vraag naar zuurstof.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie