'Samen met de buren hebben we het plein achter ons huis opgeknapt in 2016 en nog steeds zoeken we elkaar op om voor ons pleintje te zorgen.'
'Samen met de buren hebben we het plein achter ons huis opgeknapt in 2016 en nog steeds zoeken we elkaar op om voor ons pleintje te zorgen.' Fenneke van der Vegte
Raadgever

GL-PvdA: ‘Meedoen, meedenken en mee besluiten’

15 mei 2021 om 07:33 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week raadslid Fenneke van der Vegte (GL-PvdA) over meedoen, meedenken én mee besluiten.

,,Participatie - ik vind het nog steeds een gek woord. In Olst participeren ze letterlijk: daar hebben ze elk jaar de ParticiPerenPluk. Peren plukken en er daarna iets lekkers van maken.”

MEEDOEN OMGEVINGSWET ,,Met de omgevingswet moeten wij als raadsleden besluiten hoe we participatie in Leusden willen. Daar zijn nu nog geen eenduidige regels over. Vaak gaat dit over woningbouwplannen. Of de aanleg of herinrichting van een weg. Voor kleine plannen hoeft dat niet groots, maar hoe groot moet het bij grotere plannen? Of kleine plannen met veel impact op de omgeving? En moet de gemeente dan het voortouw nemen of de initiatiefnemer?”

,,Voor GroenLinks-PvdA is het belangrijk dat duidelijk is waar uw mening over wordt gevraagd. En dat dat zo vroeg mogelijk gebeurt. Gaat het erom of er woningen komen? Of gaat het om hoeveel woningen en hoeveel groen? Of gaat het om al dan niet een vrijliggend fietspad? Zo moeten zowel de plannen als het proces daarheen beter worden. En als er nauwelijks iets te kiezen is, dan is informeren wellicht beter; dat voorkomt valse verwachtingen en frustratie achteraf.”

MEEDENKEN ZON EN WIND ,,De vragen op de website leusdenzonenwind.nl zijn ook een vorm van participatie. Hier kunt u meedenken over de regels voor zonnevelden en windmolens. Wat GroenLinks-PvdA betreft is de energietransitie geen keuze, maar noodzaak. Voor onze kinderen en voor mensen bij wie de zee elke dag een stukje vaan hun huis opeist. En voor hen die hun oogst zien mislukken door het uitblijven van de moesson. Voor ons allemaal. Onze inzet is dan ook op het besparen van energie.”

,,Daarnaast is opwek nodig. Ik moet de eerste nog ontmoeten die windmolens mooi vindt. Maar het gaat om meer dan ons uitzicht, het gaat om onze toekomst. Op de website vraagt de gemeenteraad om uw mening: onder welke voorwaarden zijn zonneweides en windmolens acceptabel? En waar?”

MEE BESLUITEN ,,In Leusden bestaat het fonds samenlevingsinitiatieven. Er is geld voor plannen om Leusden nog levendiger te maken en om mensen bij elkaar te brengen. Wij zouden graag meer budget vrijmaken voor wijken om daar zelf invulling aan te geven, zodat je echt over je eigen omgeving mee besluit. Gelukkig is geld niet altijd nodig; maar vaak helpt het wel een handje. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën om nog meer mee te doen, te denken en mee te besluiten over Leusden.”

Fenneke van der Vegte, GroenLinks-PvdA, fenneke.in.leusden@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie