Afbeelding
Gemeente Leusden

Binnenkort een bloemenzee in Leusden

17 mei 2021 om 17:22 Natuur en milieu

LEUSDEN Zo’n 5 strekkende kilometer wegberm in Leusden is weer in gezaaid met een bloemenmengsel. De bloemenstroken geven een fraai beeld en zijn goed voor de biodiversiteit. ,,Het trekt veel bijen, vlinders en andere insecten aan, waar vervolgens vogels weer van profiteren”, zo zegt de gemeente. 

Er is ingezaaid op brede bermen in Leusden, zodat de bloemenpracht kan blijven staan tot het najaar. Smallere bermen worden voor de verkeerveiligheid al in juni gemaaid. Dit jaar is het gebruikte mengsel vol van kleur en bestaat voornamelijk uit 37 soorten inheemse planten. ,,Aan het mengsel is zonnebloem toegevoegd, omdat dit zo’n vrolijk beeld geeft.” 

Vorig jaar was er al veel bloemenpracht, maar toch is er veel verdroogd. ,,Door meer neerslag dit voorjaar zal het er waarschijnlijk nog fleuriger uitzien, aldus de gemeente.” Overigens ging het vorig jaar om 12 strekkende kilometer wegberm en akkerranden. Volgens woordvoerder Karin Blom hebben dit jaar zich minder particuliere grondeigenaren (vaak agrariërs die randen langs akkers beschikbaar stellen) aangemeld. 

Toch hoopt de gemeente op een vliegwieleffect. Blom: ,,We willen particulieren er graag mee laten kennis maken en hopen dat ze het daarna zelf oppikken en zelf de loonwerker benaderen.’’  Een aantal bermen dat vorig jaar werd ingezaaid (zoals langs de Groene Zoom ter hoogte van het sportpark en langs de Maanweg richting Arnhemseweg) zijn niet opnieuw ingezaaid. De gemeente is benieuwd naar het effect van die beslissing. ,,In de bermen variëren we wel met locaties, het zou heel goed kunnen dat er op andere plekken het tweede jaar weer van alles opkomt. Dat proberen we uit’’, aldus Karin Blom. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie