Afbeelding
Gemeente Leusden

Leusdense ouderenbonden: ‘Onvoldoende woningbouwplannen voor senioren’

20 mei 2021 om 11:45 Politiek

LEUSDEN De drie Leusdense ouderenbonden, samenwerkend in de stichting SOL (Samenwerkende Ouderenorganisaties Leusden), spreken hun zorgen uit over een gebrek aan woningbouwplannen voor senioren in Leusden. De geactualiseerde woonvisie (2016) van de Gemeente Leusden, die afgelopen week is gepubliceerd, roept bij de ouderenbonden veel vragen op. 

Met een groeiende percentage oudere inwoners van Leusden, is het bouwen van woningen voor senioren volgens SOL de meest urgente opdracht voor de gemeente Leusden. De eerste vraag die de drie partners stellen, is waarom zij als ouderenbonden, individueel of als SOL, niet gekend zijn in een Bewonerspanel woningmarktonderzoek (Companen, juli 2019). Volgens dat onderzoek is over twintig jaar bijna de helft van de inwoners van Leusden 65 jaar en ouder.”

Het rapport toont een grote interesse in alternatieve woonvormen aan

Veel van deze senioren wonen nog met twee personen of nog vaker alleen in een eengezinswoning en zouden volgens SOL dolgraag naar een appartement zonder trappen willen verhuizen. Het rapport zou dat aantonen door de grote interesse in alternatieve woonvormen. Bijvoorbeeld Knarrenhoven (een woonvorm voor ‘jonge-ouderen’ en ‘oudere-jongeren’ die graag elkaar helpen en zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen). Of groepswoningen zoals de Valleihorst aan de Ruige Velddreef. ,,Grootschalig bouwen voor senioren heeft zich bewezen als een oplossing voor het vrijkomen van ruime zowel huur- als koopwoningen. Door ruim voor senioren te bouwen, komen er vaak weer eengezinswoningen vrij, die naar de verkoop- of naar de huursector zullen doorstromen. Het rapport mist deze visie”, concluderen de lokale ouderenbonden.

Ook de Leusder Krant concludeerde dat de woonvisie er letterlijk en figuurlijk weinig ruimte vrij laat voor alternatieve woonvormen.

Dan is straks Leusden een wijk van Amersfoort

Het aantal woningen dat tussen 2026-2035 nu voorgesteld wordt te bouwen, is volgens hen ook lang niet voldoende om aan de regionale opgave te voldoen. (Eerder meldde de Leusder Krant al dat het bouwtempo vanaf 2025 verdubbeld wordt.) ,,Een consequentie is dat Leusdense senioren steeds vaker gedwongen zullen worden om de door hen gewenste woonvorm buiten Leusden te gaan zoeken. Dit is nu al het geval. Diverse Leusdenaren zijn in de afgelopen periode naar Amersfoort vertrokken omdat daar momenteel wel veel senioren-appartementen gebouwd worden.”

Een andere consequentie die de ouderenbonden vrezen van te weinig woningbouw voor senioren, is dat op termijn de provincie niet met de ‘karige’ Leusdense bouwplannen akkoord gaat en dat voor Leusden er een herindeling dreigt. ,,Dan is straks Leusden een wijk van Amersfoort. Dit laatste wenst geen enkele inwoner van Leusden, hetgeen in diverse andere onderzoeken meerdere malen is vastgesteld.”

Donderdag 20 mei wordt in de informatieronde van de gemeenteraad het onderwerp toekomstige woningbouw aan de orde gesteld. ,,De zaak is te belangrijk om het alleen aan de gemeenteraadsleden over te laten. De samenwerkende Leusdense ouderenbonden willen graag dat hun stem ook wordt gehoord. Het gaat ons allen aan, nu of straks zijn we allemaal ‘senior’.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie