Kandidaat-raadsleden van D66 met fractievoorzitter Albert Dragt krijgen bij project Maanwijk uitleg over een bodemwarmtepomp.
Kandidaat-raadsleden van D66 met fractievoorzitter Albert Dragt krijgen bij project Maanwijk uitleg over een bodemwarmtepomp. Une Ontwerpstudio Leusden
Raadgever

Albert Dragt: ‘We ontkomen niet aan nieuwe woonwijken’

5 juni 2021 om 11:40 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week D66-fractievoorzitter Albert Dragt over wonen: hoe ziet de toekomst eruit?

,,De druk op de woningmarkt is groot. Voor elke woning die te koop komt melden zich meerdere gegadigden en vaak worden ook in Leusden woningen boven de vraagprijs verkocht. Dat lijkt mooi voor verkopers, maar voor een gezonde woonmarkt is een goede balans tussen vraag en aanbod bittere noodzaak. De gemeente heeft een belangrijke taak om met haar beleid en het vinden van goede locaties te zorgen voor een goede balans tussen vraag en aanbod. Momenteel moeten we constateren dat voor alle typen woningen de vraag groter is dan het aanbod. Dat betekent dat er gebouwd moet worden.”

PERIODE TOT 2026 ,,De gemeenteraad bespreekt deze dagen de geactualiseerde Woonvisie Leusden 2021-2025. De woningbouwplannen tot 2025 zijn al redelijk concreet. Het gaat daarbij in Leusden onder meer om de bouwplannen in de Maanwijk, de Hof van Liz , het bedrijventerrein Princenhof en de transformatie van diverse kantoorgebouwen. In Achterveld gaat het om de laatste fase in het project Groot Agteveld en Mastenbroek II. In totaal ruim 750 woningen in onze gemeente tot 2026. Dat is ongeveer 150 woningen per jaar.”

Wij vinden dat Leusden op zoek moet naar meer en logische woningbouwlocaties

PERIODE NA 2026 ,,In de Woonvisie wordt ook vooruit gekeken naar de periode na 2026. Het college gaat in de Woonvisie uit van de bouw van 105 woningen per jaar in de periode 2026-2035, in totaal 1050 woningen. Wonen is echter niet gebonden aan gemeentegrenzen en dat betekent dat we ons ook rekenschap moeten geven, wat er in de rest van Nederland en dan met name in de regio Amersfoort gebeurt. Voor Regio Amersfoort wordt uitgegaan van de bouw van circa 35.000 woningen tot 2040. Evenredig toegedeeld aan de gemeente Leusden zou dat betekenen ruim 2600 woningen in de periode 2020-2040.”

,,D66 is van mening dat de woonkwaliteit in Leusden voor een belangrijk deel wonen in het groen is. Die kwaliteit willen wij behouden. Dat betekent dat als Leusden een vitale gemeente wil blijven met een evenwichtig woningaanbod, we er niet aan ontkomen om na te denken over nieuwe woonwijken. Het college heeft als zoekgebieden aangewezen de locatie ten zuiden van de Tabakssteeg en twee locaties in Achterveld. In totaal gaat het daarbij om ongeveer 60 hectare. In die gebieden kunnen 1000 tot 1200 woningen worden gebouwd. Dat is dus lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Wij vinden dat Leusden dus op zoek moet naar meer en logische woningbouwlocaties.”

TYPE WONINGEN ,,Eigenlijk is er voor alle categorieën woningzoekenden een tekort op de woningmarkt. D66 denkt dat het probleem het grootst is voor jongeren, voor senioren en voor jonge gezinnen en wil daarom inzetten op meer kleinere woningen voor jongeren, middeldure huurwoningen en levensloopbestendige seniorenwoningen in zowel appartementen als grondgebonden. Met het bouwen voor senioren komt ook de doorstroming op gang, wat weer vrijkomende huur- en koopwoningen voor jonge gezinnen oplevert.”

Albert Dragt, fractievoorzitter D66.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie