De Four Horsemen op het podium van Fort33, de winnaar van de Grote Prijs van Leusden 2020.
De Four Horsemen op het podium van Fort33, de winnaar van de Grote Prijs van Leusden 2020. Frits de Ruig

Nieuw aanbod voor jongeren: bandbegeleiding en jamsessies

4 juni 2021 om 08:48 Muziek

LEUSDEN Lariks, Scholen In De Kunst en Fort33 zoeken elkaar steeds meer op. Lariks en Fort33 werken al veel samen, omdat de jeugd die Lariks bedient elkaar ontmoet in het gebouw van Fort33 aan de Bavoortseweg. Onlangs kwam Scholen In de Kunst erbij voor het aanbieden van laagdrempelige en goedkopere kennismaking met cultuur en het cursusaanbod voor alle jeugd van Leusden en omgeving.

Het gaat momenteel om de cursussen Dans en Theater die nu in Fort33 plaatsvinden. Deze worden voor een bedrag van 50 euro per tien lessen aangeboden tussen de meivakantie en de zomervakantie. ,,Het is de bedoeling om deze deelnemers te laten deelnemen aan een structureel cursusaanbod in Fort33 na de zomervakantie, om zo meer jeugd te laten deelnemen aan cultuur in Leusden”, legt coördinator van Fort33, Lennert Bont uit. ,,Maar nu komt er nog iets bij.”

EEN BAND VORMEN Na een vraag van wat jongeren uit de trainingen en ontmoetingsgroepen voor (kwetsbare) jeugd van Lariks zijn ze aan de slag gegaan met nog een verkort cursusaanbod. Deze jongeren willen namelijk graag een band vormen en meer leeftijdsgenoten ontmoeten die dit ook willen. Daar is het project Bandbegeleiding en Jamsessie uit ontstaan.

 ,,We willen jongeren van 13 tot 18 jaar uit Leusden en omgeving die al een instrument bespelen, de mogelijkheid bieden om te leren samen te spelen en samen op te treden op een professioneel podium onder begeleiding van muziekdocent Jeroen Becx van Scholen In De Kunst.” Deze jeugd kan in de oefenruimte van Fort33 meedoen met bandbegeleiding en leert daar samenspelen, nummers instuderen en meerdere muziekstijlen spelen.

,,We zijn op zoek naar jongeren die gitaar, basgitaar, drums, piano spelen en natuurlijk naar zangers en zangeressen. Veel ervaring is niet nodig, maar je moet wel al een instrument kunnen bespelen. Er is een drumstel en eventueel een elektrische piano aanwezig en de nodige geluidsapparatuur. Andere instrumenten en drumstokjes moeten de deelnemers zelf meenemen.”

JAMSESSIES Daarna is het plan om ééns per maand op vrijdagavond een JIL (Jong In Leusden) Jamsessies te organiseren op het podium van Fort33. Daar kunnen bestaande jonge bandjes optreden en jonge muzikanten samenspelen onder begeleiding van Jeroen Becx. ,,Het streven is om jeugd die op donderdag bandbegeleiding heeft, uiteindelijk gaat optreden op de JIL Jamsessie. Daarnaast moet de JIL Jamsessie een ontmoetingsplek worden voor jonge muzikanten uit Leusden en omgeving en hun publiek.”

De pilot ‘bandbegeleiding’ zal vijfmaal plaatsvinden vanaf donderdag 17 juni, dus op 17/6, 24/6, 1/7, 8/7 en 15/7. Dit zal nog gratis worden aangeboden, maar het is de bedoeling dat bandbegeleiding na de zomervakantie structureel terugkomt. De deelnemers betalen dan een eigen bijdrage om mee te doen. Lariks, Scholen In De Kunst gaan nog op zoek naar externe fondsen en subsidies om dit project te ondersteunen. De JIL Jamsessies kunnen pas na de zomervakantie gaan plaatsvinden. Geïnteresseerde jongeren kunnen meer informatie krijgen of zich opgeven via: lennert@fort33.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie