Zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie.
Zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven moeten een belangrijke bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen

VVD zet vraagtekens bij gemeentelijk enquête over duurzame energie

8 juni 2021 om 15:17 Natuur en milieu

LEUSDEN De fractie van de VVD zet kritische vraagtekens bij de enquête die de gemeente onlangs hield over zonne- en windenergie (op de internetpagina: leusdenzonenwind.nl). De gemeente wil van de burgers weten hoe er wordt gedacht over plekken waar die duurzame energiebronnen kunnen komen. 

De VVD mist in de vraagstelling onder meer aandacht voor andere duurzame energiebronnen dan wind en zon. ,,Het lijkt daarom alsof de aandacht van de beleidsmakers er niet op gericht is om ook zo snel mogelijk aan de slag te gaan met andere opwek dan uit wind en zon’’, aldus de lokale liberalen in hun schriftelijke vragen aan het college. 

‘MINDER BELASTEND’ De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie zegt dat belangrijk te vinden, ‘juist ook omdat andere vormen van opwek minder belastend zijn voor onze omgeving’. De VVD doelt daarmee op het doorgaans stevige verzet van bewoners tegen de plaatsing van zonnevelden en windmolens in de eigen woonomgeving. 

,,Kunt u aangeven hoe Leusden snel werk gaat maken van opwek met andere bronnen dan wind en zon?’’, wil de VVD van het college weten. ,,En dat ook de mening van de Leusdense inwoners hierover gepeild wordt?’’ Industriële restwarmte, aardwarmte en ook de omstreden kernenergie worden gezien als duurzame alternatieven voor het gebruik van fossiele brandstoffen als kolen en gas. Dat zijn echter niet overal serieus toepasbare alternatieven (op de korte termijn).

ZINVOLLE CONCLUSIES Verder vindt de VVD dat de enquête ‘vrij open opgezet is’. ,,De vragen zijn afzonderlijk te beantwoorden en er is geen logisch traject door de vragen heen of samenhang tussen de vragen’’, constateert fractievoorzitter Carlos Genders in zijn brief aan het college: ,,Hoe gaan hier zinvolle conclusies uit getrokken worden?’’

Wij zien als gevaar dat de beantwoording van de enquête wordt gedomineerd door uitgesproken voor- en tegenstanders zonne- en windenergie

Ook vindt de partij dat de vragen ‘de nodige kennis en moeite’ vergen. ,,Wij zien als gevaar dat de beantwoording van de enquête wordt gedomineerd door uitgesproken voor- en tegenstanders van duurzame opwek uit zon en wind en dat de brede middengroep niet (goed) gehoord wordt’’, stelt de partij. ,,Hoe wordt dit gevaar bestreden?’’

RESPONS Verder wil de partij weten hoe de respons wordt gemeten en hoeveel respondenten (deelnemers aan de enquête) er nodig zijn voor ‘betekenisvolle conclusies’. En: ,,In welke mate gaat het college antwoorden uit de enquête, die afwijken van de eigen ideeën over de randvoorwaarden voor duurzame opwek, meenemen in het vervolg?’’

Leusden wil in 2040 energieneutraal zijn, om daarmee haar bijdrage te leveren aan het landelijke doel om de uitstoot van het broeikasgas CO2 drastisch te beperken. Om daar te komen, zet het college voor de korte termijn vooral in op het gebruik van zonne- en windenergie. Dat zijn technieken die hun bestaansrecht inmiddels bewezen en die op korte termijn (ook massaal) kunnen worden ingezet. 

GESCHIKTE DAKEN De gemeente wil bijvoorbeeld dat alle geschikte daken worden benut voor zonnepanelen. In Leusden is het plan om 65.000 zonnepanelen op de daken van bedrijven, overheidsgebouwen en parkeerterrein te leggen. Daarnaast moedigt de gemeente aan dat er op alle woningen gemiddeld 5 zonnepanelen komen te liggen. Dat zijn er dan ook nog eens 65.000 in totaal. 

Maar dat is nog niet genoeg. Zelfs als er maximaal energie bespaard gaat worden, is nog steeds meer opwekcapaciteit voor elektriciteit nodig. En daarmee zonnepanelen op de grond (zonneveld), windmolens of een combinatie van die twee. 

AFGEROND De enquête waarnaar de VVD in haar vragen aan het college verwijst, is onlangs afgerond. De gemeente belegde daarnaast ook een aantal online-bijeenkomsten waarin mensen konden meepraten over de zoektocht naar mogelijkheden om zonnepanelen en windmolens te plaatsen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie