Afbeelding
Jerry Lampen ANP

Werkplaats Landmacht opent poort voor scholieren

18 mei 2018 om 08:07 lokaal

LEUSDEN De onderhoudswerkplaats in Leusden van de Koninklijke Landmacht ontvangt op 25 mei 750 scholieren uit het voortgezet onderwijs. De leerlingen die een technische of logistieke opleidingsrichting volgen, kunnen deze dag zien en beleven wat deze vakgebieden binnen de landmacht inhouden. Het scholierenevenement is onderdeel van de Landmachtdagen 2018.

Scholen door heel het land hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid leerlingen voor deze dag aan te melden. De scholieren en hun begeleiders kunnen in de gespecialiseerde werkplaats zien en ervaren wat er allemaal bij komt kijken om het landmaterieel van de krijgsmacht gereed te houden voor inzet.

DEMONSTRATIES De scholieren kunnen naar eigen inzicht verschillende statische en dynamische demonstraties bekijken van wapensystemen en onderdelen daarvan. Motoren van pantservoertuigen bulderen en een rupsvoertuig verdwijnt bijna volledig onderwater tijdens een test. Veel materieel kunnen de leerlingen beetpakken of aan de binnenzijde bekijken. Zo komen zij het dichts bij werkelijk ervaren hoe het is om aan deze apparaten te werken. Met het oog op de toekomst toont de werkplaats ook aan welke ontwikkelingen de landmacht werk op gebieden als elektrische en hybride aandrijving, 3D-printen en werken met behulp van een exoskelet.

Daarnaast zijn er meerdere spelonderdelen die het programma van deze dag op maat maken voor de doelgroep, zoals een escape room en het laten maken van een superselfie. 

EXPERTISE De werkplaats in Leusden is de enige in zijn soort binnen Defensie. Hier beschikt de landmacht over het hoogste niveau aan kennis en expertise om al het hightech-materieel te onderhouden. Bijzonder aan deze eenheid is dat alle monteurs burgermedewerker zijn. Om techneut bij de landmacht te zijn, is het dus niet nodig militair te worden. 

LANDMACHTDAGEN Het scholierenevenement in Leusden is onderdeel van de Landmachtdagen 2018. Op 22 mei start de landmacht dit evenement om gedurende een week op verschillende locaties en op uiteenlopende manieren in contact te komen met de bevolking.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie